Yazan: Halit KorkutAşağıda vereceğim bilgiler öncelikle Paracheirodon innesi (Neon
Tetra), Paracheirodon axelrodi (Kardinal Neon Tetra), Brachydanio rerio
(Zebra) için geçerlidir. Ama yazının sonundaki farklılıklar
uygulandığında bir çok tetra ve barbus türü için de geçerlidir.
Üretim
için 35cmlik bir akvaryumun dibi misket ile döşenmelidir. Akvaryum
misketlerin üzerinde 2cm su olacak şekilde doldurulur. Su yumuşak ve
pH 6-7 aralığında olmalıdır. Su sıcaklığı ise 26-28 derece aralığında olmalıdır.
Erkek
ve dişiler 15 gün önceden ayrılmalı ve sıkı bir şekilde
beslenmelidirler. Bu dönemde özellikle canlıyemlerle beslenmeleri
kondisyon açısından çok önemlidir.
Akşam üzeri erkekler üretim akvaryumuna konulur. Üretim akvaryumunda kesinlikle
yemverilmemelidir. Erkekler eklendikten 24 saat sonra akvaryuma dişiler
eklenir. Gece sabaha kadar balıklar yumurtlamayı gerçekleştirmş
olurlar. Sabah gündoğumundan sonra balıklar üretim akvaryumundan
çıkartılmalıdır.
Akvaryum loş bir ortamda tutulmalıdır. Yavrular
yumurtadan çıktıklarında çok küçük olurlar. Gözle görmek çok zordur.
Ortalama 3-4 gün sonra yavrular
yem yemeye başlarlar. Bu dönemde yavrulara
infusaria verilir. Akvaryumda çok fazla
infusaria üremesi durumunda 1lt suda 1 tablet permasol (
Potasyum permanganat) eritilerek bu karışımdan 1-2 damla akvaryuma damlatılır.
Yavrular
yemyemeye başladıktan sonra hergün su seviyesi 1-2 cm kadar yükseltilir.
Su seviyesi 8-10 cm yüksekliğe ulaştığında akvaryumdaki misketler
çıkarılır. Bu dönemde pipo filitreler bile yavrular için tehlikelidir.
Bu nedenle düzenli dip çekimi yapılmalıdır. Bunun için dip çekimi
yapacağınız bölgeye kuvvetli bir ışık tutmak gerekir. Böylece kuvvetli
ışıktan kaçan yavrular dip çekimi yaptığımız bölgeden kaçacaklardır ve
hortum tarafından çekilmeleri önlenecektir.
Diğer tetra ve
barbus türlerinde de aynı yöntem uygulanır. Ama aralarda ufak
farklılıklar vardır. Mesela diğer türlerin üretiminde misket yerine 3-4
cm uzunluğunda çim benzeriyapılar kullanılır. Ayrıca su yüksekliği de
15-20 cm civarunda tutulmalıdır.
Not: Bu yazının hazırlanmasında büyük yardımları olan Ender Eser Hocama teşekkür ederim.