1. Irk: Irk, bir inekten alınacak süt miktarını belirleyen en
önemli faktörlerdendir. Bazı ırkların süt verimleri çok yüksektir.
Örneğin bir yerli kara inekten en iyi şartlarda bile bir Holştayn
ırkının seviyesinde süt alınamaz.
Holştayn ineklerin ortalama süt verimi 4000-7000 kg arasındadır.
Esmer ırkı da yüksek verimlidir. Ortalama yılda 4000-5000 kg arasında süt verir.
Jersey ırkının süt verimi de oldukça yüksektir. Ortalama yıllık süt verimi 3000-4500 kg arasında değişir.
Yerli Karalar ise ortalama yılda 450-1200 kg süt verir.
Sütteki
yağ oranı da ırk özelliğidir. Bir ineğinin süt verimi arttıkça sütteki
yağ oranı azalır. Süt verimi sıralamasını Holştayn, Esmer ırkı, Jersey
yazabiliriz. Yağ aranı sıralaması ise tam tersidir.
2. Yaş:Bir ineğin süt verdiği döneme laktasyon denir. Laktosyon sayılarının
ilerlemesine paralel olarak ineklerin süt verimlerinde artış olur. Bu
durum 6-8 yaşına kadar böyle devem eder ve 8-9 yaşına geldiğinde süt
verimi azalmaya başlar.
3. Canlı Ağırlık:Ayni ırktaki ineklerden iri yapılı inekler daha fazla süt verirler. İri
yapılı ırklar iyi kalite ve zengin çayırlara daha çok ihtiyaç duyarlar.
4. Gebelik ve Kızgınlık:İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile süt veriminde derece
derece bir azalma görülür. Genel olarak kızgınlık sırasında süt
veriminde bir miktar azalma olur. Süt verimindeki bu azalma yağ
miktarının artmasına sebep olur.
5. Buzağılama Mevsimi: İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yeşil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur.
6. Çevre Isısı:Sıcak havalarda hayvan fazla yiyemediğinden süt veriminde azalma olur.
Çevre ısısı 5 ila 20 °C arasında olduğu dönemde süt verimi etkilenmez.
25 °C nin üstünde olan sıcaklıklarda süt verimi düşer. Montofonlar
yüksek ısıya dayanıklı, Holştaynlar fazla etkilenir, Jerseyler ise bu
iki ırkın arasındaki ısıyı severler.
7. Beslenme:Süt ırkı ineklerden istenen miktarda süt alınabilmesi için hayvanların
yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmesi gerekir. Hayvanın ırkı ne
kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir beslenmez iseler süt
verimleri düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların
istedikleri an su içebilmeleri gerekmektedir. Su temiz ve çok soğuk
olmamalıdır.
8. Hastalıklar: Sindirim bozuklukları, meme hastalıkları çeşitli hastalıklar süt verimini azaltırlar.
9. Kuruda Kalma Süresi: 10 ay sağıldıktan sonra 2 ay kuruda bırakılan hayvanların süt verimleri daha fazla olmaktadır.