Güvercin forum 2009
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güvercin forum 2009

Güverin forum 2009,miski,arap,ayna kuyruk,baska,miro,sabuni,mavi,beyaz,bango,pigeon
 
AnaSayfa  AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sabuni
Güvercin Forum 2009 -- > Vip Uye

Güvercin Forum 2009 -- > Vip Uye



Cinsiyet : Erkek

Mesaj Sayısı : 116

Mesaj Puan : 26668
Rep Puanı : 0
Kayıt tarihi : 15/10/09 Nerden : bakırköy
Lakap : yok
Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler Empty
MesajKonu: Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler   Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler EmptyCuma Ekim 16, 2009 7:29 pm

Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler:
Evcil hayvanların günlük vitamin ihtiyaçları çeşitli faktörlere göre önemli derecede farklılık gösterebilir. Yağda çözünen vitaminler genellikle vücutta depo edildikleri için belli bir süre yetersiz düzeylerde alınmaları koşuluyla, ciddi bir vitamin eksikliği belirtileriyle karşılaşılmaz. Suda çözünen vitaminler genellikle bu özelliğe sahip olmadıklarından ya günlük ihtiyaçları karşılayabilecek miktarda ve düzenli olarak rasyonlarda alınmaları ya da hayvanların sindirim kanalında bakteriyel ve dokularında kimyasal etkinliklerde yeterli ölçülerde sentezlenmeleri gerekir.

Yüksek performans ve sağlıklı halin sürdürülmesi için gerekli vitamin ihtiyacının belirlenmesi için, deney hayvanlarının yaş ve türlerine göre bazı yaşamsal etkinlikler ölçüt olarak değerlendirilir. Belirtilen ölçütler kapsamında olmak üzere, büyüme hızı, besin çevirme etkinliği, denenen vitaminin kan düzeyi, eşemsel ve üreme etkinlikleri, kandaki bazı enzimlerin düzeyi ve nihayet gece körlüğü, kemik külü oranının azalması ve yaşam süresinin kısalması gibi vitamin eksikliği belirtilerini önleyici etkinlikleri dikkate alınır.

Hayvan türlerinin vitamin çeşitleri, günlük ihtiyaçları ya her bir birim yiyecek maddesine denk gelen ya da hayvanın kilogram canlı ağırlığına düşen ünite veya mikrogram cinslerinden vitamin miktarları olarak ifade edilir. Havyan türlerinde vitamin ihtiyaçlarını değiştiren başlıca etmenleri aşağıdaki maddeler halinde toplamak olanaklıdır.

Tür:
Evcil hayvanlar arasındaki tür farklılığı vitamine olan nicel ihtiyaçta önemli ayrımlar yaratır. Glukozdan askorbik asit sentezine aracılık eden enzimlerin varlığı veya yokluğu, türün bu vitamine olan bağımlılığını önemli derecede etkiler. Bütün evcil hayvanlar dokularında C vitamini sentezleyebilirler; dolayısıyla, besinsel kaynaklı C vitaminine ihtiyaç duymazlar. Bazı koşullarda D vitamini, kolin ve hatta inositol de dokularda sentezlenebilir. Bununla beraber, son grupta toplanan vitaminlerin dokusal sentezi evcil hayvanların günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz. Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan bütün vitamin çeşitleri hiçbir evcil hayvan türünün dokularında sentezlenemez. Bu yüzden de, hepsinin dış kaynaklardan sağlanması gerekir.

Kanatlıların sindirim kanalında sentezlenen vitamin çeşitleri, kullanılabilir vitamin ihtiyacına çok sınırlı bir kaynak oluşturur. Çünkü sentezlenmeleri, sindirim kanalının bölümlerine besin içeriğinin geçiş hızına ve sindirim sisteminin boyutlarına göre önemli derecede değişebilir. Ayrıca, kanatlı hayvanlar rasyondaki vitamin yetersizliğine karşı aşırı ölçüde duyarlıdırlar. Dolayısıyla, rasyonlarının günlük ihtiyaçları karşılayabilecek ölçüde B kompleks vitaminleriyle desteklenmesi gerekir.

Hayvan türlerinin A vitaminine olan ihtiyaçları karoten ve diğer karotenoidleri A vitaminine çevirme etkinliklerine bağlıdır. Kanatlı hayvanlar güneş ışığından yoksun ortamlarda rasyonlarıyla birlikte D vitaminine ve bunun uygun ölçülerde değerlendirilebilmesi için de uygun yoğunluk ve oranlarda kalsiyum ve fosfora gerek duyarlar.

Yaş ve Fizyolojik Durum:
Bir tür içerisinde yaş farklılıkları ve fizyolojik durum, vitaminlere karşı olan nicel gereksinimi önemli derecede değiştirebilir. Hayvan başına günlük ihtiyaç söz konusu olduğunda, ileri gelişme aşamasında olan hayvanların vitamin ihtiyacı oldukça artar. Eğer günlük rasyonun her birimine düşecek vitamin yoğunluğu yönünden vitamin ihtiyacı dikkate alınırsa, büyümenin ilk aşamasında olan hayvanlarda yemlerle birlikte alınan vitamin ihtiyacı en yüksek boyutlara ulaşır. Hayvan ergenlik dönemine yaklaştıkça ılımlı bir şekilde vitamin ihtiyacı da azalır. Normal fizyolojik durumun sürdürülebilmesi için yemlerle birlikte alınan vitamin yoğunluğu en az düzeye iner. Üreme ve gelişmenin başlangıcında yem birimleri içerisinde alınan vitamin ihtiyacı çarpıcı bir biçimde artar.

Rasyonun Bileşimi:
Evcil hayvanlara verilen günlük rasyonların bileşimi bazı vitamin çeşitlerine karşı olan nicel ihtiyacı önemli derecede arttırabilir. Bazı vitaminlerin işlevsel etkinliği yine bazı besin çeşitlerinin metabolizmasıyla yakından ilişkilidir. Bu tür temel besinsel öğelerin rasyondaki yoğunluklarının değişmesine koşut bir şekilde vitamin ihtiyaçları da değişir. (Örneğin, Tiamin ve karbonhidratlar)

Günlük rasyonda bulunan kalsiyum ve fosfor düzeyleri D vitamini ihtiyacını etkiler. Her birim rasyondaki kalsiyum ve fosfor düzeyinin artışına paralel bir şekilde D vitamini ihtiyacı da artar. Rasyonda bulunan kalsiyum/fosfor oranı 1-1,5/1’de kaldığı sürece D vitamini ihtiyacı da en düşük düzeyde kalır. Kalsiyum ve fosfor oranı belirtilen limitin üstüne çıktığında veya altında kaldığında, optimal kalsiyumun fosfora oranı büyük olduğunda ve bu değer değişimler gösterdiğinde, D vitamini ihtiyacı daha da artar.

Rasyonda bulunan çoğul doymamış yağ asitleri içeriği tokoferol ihtiyacı üzerinde etkili olur. Metabolik olaylarda tokoferol, dokusal düzeyde doymamış yağ asitlerinin kontrolsüz oksidasyonunun önlenmesinde yardımcı antioksidan madde olarak kullanılmaktadır. Rasyonda belirtilen tokoferole olan gereksinim de kaçınılmaz bir şekilde artar.

Besinsel Öğeler Arasında Etkileşme:
Bir çok vitamin, diğer vitamin çeşitleri ve besinsel öğelerle etkileşime girebilir. Böyle maddelerin rasyona katılan oran ve düzeylerinin değişmesi de vitamin ihtiyacı üzerinde etkili olur. Hızla büyüyen genç hayvanların rasyondaki koline olan ihtiyaçları B12 vitamini ve folik asidin ihtiyaç sınırından daha fazla olur. Belirtilen vitamin çeşitleri organizmada metil sentezine karışırlar ve kolin sentezi içinde metil grupları temel maddeyi oluşturur. Aynı şekilde, rasyondaki metiyonin düzeyi de kolin ihtiyacı üzerinde etkili olur. Vitamin ihtiyacı bakımından niasin-triptofan arasındaki ilişki, rasyona katılan besinsel öğeler arasındaki karşılıklı etkileşmeye tipik bir örnek oluşturur. Triptofan içeriğince zengin olan bir diyet, evcil hayvanlarda niasine olan ihtiyacı belirgin derecede azaltır. Tersine olarak, protein bakımından fakir rasyonla veya mısır gibi az triptofan içeren rasyonla beslenen hayvanların niasin ihtiyacı artar. Çünkü, bu vitamin hayvansal dokularda diğer amino asitlerden sentezlenebilir. Aynı şekilde, tokofelolle selenyum arasında da benzeri bir ilişki vardır. Çünkü selenyum, tokoferolün bazı görevlerini etkili biçimde yüklenebilir. Doymamış yağ içeriğince zengin rasyonlarla beslenen hayvanlarda K vitamini eksikliği olabilir.

Isı ve Diğer Çevresel Faktörler:
Çevresel ısı ve rutubet evcil hayvanların günlük vitamin ihtiyaçlarını etkiler. Genellikle çevre ısısı arttıkça besin tüketimi ılımlı bir şekilde azalacağı için, birim rasyon için gerekli olan vitamin ihtiyacı da azalır. Gerek güneş ışığı ve gerekse özel bir lamba aracılığıyla yeterli dozda ultraviole ışığına maruz kalan hayvanlar besinsel kaynaklı D vitaminine ihtiyaç duymazlar. Olumsuz iklim koşulları çevredeki besin çeşitlerinin kısıtlı olmasına yol açarak, besinlerle alınan vitamin miktarını azaltmaları yanında, beslenme dengesini de bozabilirler ve böylece vitamin gereksinimlerini değiştirebilirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Evcil Hayvanlarda Vitamin İhtiyacını Etkileyen Etmenler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» satılık evcil hayvan
» Süt Verimini Etkileyen Faktörler
» Süt Verimini Etkileyen Faktörler
» ::::::: KUŞ GRİBİ VE EVCİL GÜVERCİNLER :::::::
» Vitamin T13 Dragees

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güvercin forum 2009 :: ::::::::::Güvercin Sağlıgı::::::::::: :: Güvercin VİTAMİNLER-
Buraya geçin: