Güvercin forum 2009
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güvercin forum 2009

Güverin forum 2009,miski,arap,ayna kuyruk,baska,miro,sabuni,mavi,beyaz,bango,pigeon
 
AnaSayfa  AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Arapcı
admin


Cinsiyet : Erkek

Mesaj Sayısı : 1328

Mesaj Puan : 32605
Rep Puanı : 17
Kayıt tarihi : 05/10/09 Yaş : 41

Nerden : ist
Lakap : Arapcı

Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu Empty
MesajKonu: Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu   Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu EmptyCuma Kas. 27, 2009 12:07 pm

Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu


Yurdumuzda filo ırkı besleyenlerin yaz ayları geldiğinde havaların ısımasıyla birlikte güvercinlerinin kanat ve kuyruk budadıklarını ( kesmek,kırpmak ) bir çok güvercinsever bilmektedir. Bunun nedeni güvercinlerini yeni bir uçum sezonuna daha sağlıklı hazırlamaktır. Bu uygulamanın güvercinlerin dinlenmeleri,kırılmış,uçmakdan körelmiş tüylerinin tüy dökümü ile birlikte yenilenmesinide sağlamaktır.

Tabi unutulmamalıdır ki bu uygulamada güvercinlerin sağlıklarıda gözardı edilmemelidir.Takviye yemlerle birlikte mineral,kalsiyum gibi ihtiyaçlarınıda en doğru şekilde karşılamak gerekmektedir. Yağlanmamalarına dikkat etmek uçum sezonu için iyi olacaktır. Yağlanmış bir filo güvercini sezon başladığında bazı sorunlar teşkil edebilmektedir.

Güvercinlerin bu dönemde bakımlarında temizlik ve hijyenede özen gösterilmelidir. Çünkü budama (kesmek,kırmak) zamanlarında güvercinler değişim geçireceğinden bir çok hastalıkla karşı karşıya kalabilmektedirler. (Sallabaş,üst solunum yolları,çicek vb.)
Hastalıklarla mücadele etmek için filo ırkı besleyenler; Kümes içlerini haftalık olarak veya gün aşırı temizlemeleri önerilir. Temizlik yapımında yerde ufak tüy kalamasına dikkat edilmelidir. Ufak tüy ve tozların üst yolunum enfeksiyonlarına yol açtığı bilinmektedir.
Temizlikte dezenfekte edici materyaller kullanılmalıdır. Salma içlerine ızgara konulması kuşların sağlığı açısından faydalı olabilmektedir.
Güvercinlere gün aşırı duş aldırmanın yararlı olduğunuda söyleyebiliriz. Çünkü bir çok filo ırkı ( küme ) güvercini yaz ayı gelmesiyle beraber budama zamanında sürekli dış salmada bulunduklarından güneşe maruz kalabilmektedirler, bu yüzden gün aşırı banyo yapmalarına imkan verilmesi doğru olacaktır.

Salma içlerinde bulunan tüneklerin budama zamanında filo güvercinlerine zarar verme ihtimalide yüksektir. Sebeb olarak kanatsız üstlerine çıkmaya çalışacaklarından kol kanat sakatlanması, ayak sakatlanması kısacası mekanik yaralanmalar gibi olumsuzluklar olabilecektir. Bunun içinde alınacak önlem tüneksiz bir iç salmanızın bulunması veya yüksekte bulunan duvar tüneklerinizin budama ( kesme,kırpma ) zamanı bitimine kadar çıkartılması olacaktır.

Yere yakın mesafede bulunan tüneklerin çıkartılmasına gerek yoktur. Bu sistemle hem güvercinleriniz sakatlanmayacaktır hemde yerde dolaşmanın rahatlığı kendisine daha iyi gelecektir. Eğer güvercin sayınız çok fazla ise ve yeriniz tüneksiz dar oluyorsa bu sorunuda bir diğer cözüm ise yardımcı yer tünekleri ile çözebilirsiniz, yalnız unutulmasın yer tünekleri yerden 10 cm’den yüksek olmaması daha iyi olacaktır.

Yeni sezonun yaklaşması ile birlikte budanan filo güvercinlerine, kanat verme zamanı yaklaşık 3 aylık bir istiharat sonra gelmektedir. Sezon sonunda kuyruk ve kanat budaması yapılan güvercinlere yeni sezonla birlikte budanan kanatların ve kuyrukların tekrar çıkarmasına imkan verilmelidir. Öncelikli olarak kanat teleklerinin verilmesinin doğru olacağı söylenmektedir. Bunun içinte kanat teleklerinin teker teker el ile çekilerek verilmesi gerekir.

İki kanadın tekrar çıkmasına imkan verildikten yaklaşık 15 veya 20 gün içerisinde kuşun kuyruk teleklerininde çıkmasına imkan verilmelidir. Bu işlemde aynı kanat teleklerine uygulandığı gibi uygulanması doğru olacaktır. Güvercinler yaklaşık bu işlemlerden sonra 45 gün içerisinde yeni sezon için uçmaya hazır olacaklardır. Uçmaya hazır olduklarından sonra ilk haftalar yalnız akşama doğru serin havalarda uçurulmalıdır. Gün boyu terasda dış salmada dam bekleme ( Teras bekleme ) denilen görevi yerine getirebilirler. Gündüz dışarda kendi haline kanatlı dolaşmış filo güvercinleri uçumda daha sağlıklı uçma özelliği kazanacak içlerindeki yeni ( garip ) güvercinler daha cabuk alışacaktır.

Yerde dinlenme sürelerinde hamlama ( ağırlaşma ) olduğundan filo güvercinleri teleklerininde yeni olması ile birlikte çabucak istenilen kalitede uçmaya bilirler. Bu yüzden ufak antremanlarla başlanmalı gün geçtikce tekrar besin ve sağlıklarına dikkat edilmek şartı ile antreman uçuşları ağırlaştırılmalı ve performansları artırılmalıdır.

Bir filo güvercini yaklaşık 60 ile 70 gün arasında kanat ve kuyruk verildikten itibaren iyi bir bakım ve performans uçuruşlarıyla ve havalarında serinlemesiyle yeni sezona hazır olacaktır. Kasım ayında karışma başlamaktadır ve mart sonu nisanın ilk haftalarına kadar devam etmektedir.

YAZAN: Fehmi ATEŞ
ŞANLIURFA / ARŞİV YAZILARIMIZDAN
İLETİŞİM: atesfehmi@hotmail.com

ihsan aydın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://guvercin-forum2009.yetkinforum.com
 
Filo Güvercinlerinde Yaz Sezonu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Filo güvercinlerinde karışma sezonu başladı
» FİLO IRKLARINDA GECE KUS YARIŞMALARI
» filo video
» filo ırkları
» Yabancı filo güvercinleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güvercin forum 2009 :: Güvercin Forum :: :::::::Yarış güvercinleri:::::::::::::::: :: Filo güvercinleri-
Buraya geçin: