Tavşanların
sindirim sistemi diğer evcil hayvanlarımızdan farklılık göstermektedir.
Bu farklılık onların besinlerden, özellikle sekumlarında ki fermentatif
karakterli mikroorganizmalar sayesinde yararlanmalarından
kaynaklanmaktadır.Tavşanların besinlerden optimum yarar
sağlayabilmeleri için sekumlarında istenilen düzeyde bir mikroorganizma
topluluğun sağlanmış olması gerekmektedir.Bu topluluğun sağlanması da
yavru tavşanların sütten kesilmesinden hemen sonra başlar.Yani sütten
kesimden sonraki yavru tavşanların beslenmesi onların hayatının geri
kalanını direkt etkilemektedir.Bu dönemdeki herhangi bir yanlış
beslenme geri dönüşü olmayan defektlere yol açar.Diğer evcillerimizin
mama çeşitlerine bakıldığı zaman,erişkin ve yavru hayvanların
mamalarının farklı olduğunu görürüz.Aynı durum tavşanlarda da söz
konusudur.Bu yüzden tavşanlara mama alınırken onun yaşı göz önünde
bulundurulmalıdır.
Tavşanlara
verilecek gıdalardan bahsedecek olursak,sütten kesilen yavrulara
verilecek gıdaların nem oranı çok düşük olmalıdır.Bunun nedeni yine
sekumlarında ki mikroorganizma topluluğu ile ilişkilidir.Yüksek nem
içeren gıdalar tavşanların sekumlarında daha farklı mikroorganizmaların
gelişmesine sebep olmakta ve istenilen mikro flora düzeyi
gelişememektedir.Bunun sonucunda tavşanlarda ishal
gelişmektedir.Özellikle genç yaşlarda beslenme bozukluğuna bağlı
gelişen ishal olgularında yavruların kurtulma şansı çok düşük.Bu yüzden
sütten kesimden sonra nem oranı çok düşük kuru ot ( kuru yonca-kuru
saman) ve pelet yem verilmesi gerekmektedir.
Beslenmede
kaba yemin ( kuru ot ) önemi çok fazladır.Bunun birkaç nedeni
vardır.Bunlardan biri ; tavşanların mideleri incelendiği zaman kas
yapılarının çok zayıf olduğu gözlenmektedir.Bu nedenle midede biriken
yem bloğu barsaklara kolayca itilememektedir.Bu bloğun barsaklara
itilebilmesi için mideye yeni bir yemin girmesi gerekmektedir.Bu
durumda tavşanlar sürekli bir beslenme içindedirler.Mideye sürekli
pelet yem girişi de sindirim sistemini yormaktadır.Burada devreye
ağırlıkça hafif hacimce yüksek kapasiteli kuru otlar girmektedir.Kaba
yemlerin sekumda fermente edilmesi ile de, vitamin ( özellikle B ve K )
ve protein emilimi sağlanır.Tavşanlar kaba yem olarak kuru yoncayı
büyük bir iştahla tüketirler.Kuru yoncanın diğer bir avantajı da
vitamin A açısından zengin oluşudur.Vitamin A’ da yavruların gelişim
dönemlerinde ki en önemli elemanlarından biridir.Asla unutulmaması
gereken olgu,bu otların yaş olarak verilmemesidir.
Tavşanların
diğer yem ihtiyacı yukarıda da belirttiğim gibi pelet
yemlerdir.Hayvanlarda pelet yem verilmesinin nedenlerinin en
başında,yemin homojen bir şekilde dağılmış olmasıdır.Tabii bu da
dengeli bir beslenme demektir.Tavşanlara karışık yem verildiğinde
içerisinden hoşuna gidenleri seçerek yediği gözlemlenebilir.Bu durum
sadece tavşanlara özel değil,bütün evcillerde gözlenen bir
durumdur.Kedi-köpek mamaları da bu yüzden homojen bir yapıya
sahiptir.Son olarak, tavşanlara günlük taze su verilmesi
unutulmamalıdır.