admin Arapcı
Cinsiyet :
Mesaj Sayısı : 1328
Mesaj Puan : 32600 Rep Puanı : 17 Kayıt tarihi : 05/10/09 Yaş : 41
Nerden : ist Lakap : Arapcı
| Konu: Iguana Terraryumu nasıl olmalıdır ? Çarş. Ara. 23, 2009 10:25 pm | |
| Iguana Terrariumu:Yeşil iguanalar ağaç sakinlerindendir, buna bağlı olarakta tırmanıcı oldukları bilinir. Bu yüzden terrariumun genişliği kadar yüksekliğide önemlidir. Yeşil iguanalar çok uzarlar yaklaşık 200 cm kadar ve 20 seneye kadar yaşamlarını sürdürebilirler.
Bunun anlamı ; Iguanalar erişkin olmadan daha küçükken yaklaşık yükseklik 120cm X Genişlik 120 cm X Derinlik 60 cm gibi terrarium ölçülerine ihtiyaç duyarlar. Bu maksimum 2 yaşına kadar yeterli gelecektir. İyi bakılmış ve bu yaşa ulaşmış iguanalar için en uygun terraryum ölçüleri yükseklik 250cm X Genişlik 150 cm X Derinlik 200 olmalıdır. Bu ölçüler yaklaşık orta büyüklükteki bir odanın yarısı kadardır. Bunun anlamı iguana alırken bu şartları ne kadar sağlayacabileceğinizi 1 kere daha düşünmeniz gerektiğini gösterir. Bu ölçülerde terraryumlarda iguana üretimi yapmak uygundur ve 1 den fazla iguana yı beraberce rahat bir şekilde ikame ettirebilirsiniz.
Terraryumun içerisine büyük dal parçaları ve tırmanabileceği rahatlıkla uzanabileceği ağaç dalları kullanamız gerekir, bu büyük iguanalarda daha kalın ağaç dalları anlamına gelir. Iguanalar yayılıp ısı veren ışık altında yatmayı sevdikleri için bu terraryum içinde kaçınılmaz bir ayrıntı olacaktır.
Iguanalar doğal ortamlarında yakınlarında su akışı olan bölgeleri seçerler, bu şekilde su içme ve banyo ihtiyaçlarını karşılarlar. Terraryum içerisinde de bu sistemi kurmalısınız büyük su içebileceği ve banyo yapabileceği bir kap yerleştirmeli veya benzeri bir alan oluşturulmalıdır. Bu su bulunan alan terrarium içindeki nem oranını dengelemekte çok yardımcı olacaktır. Bu suyu çok sık temizlemeniz gerekli. İguanaların sulu anlanlara dışkılamak hoşlarına gider veya banyo yaparken üzerine yapışan toz ve pislikler suya karışır, aynı suyu içtiği için hastalanmasını istemiyorsak, suyu sürekli temiz tutmamız gereklidir.
Önemli ayrıntı; Dişi iguanaların yanlız bakılması gereken zamanlar vardır, bu zamanlar erişkin iguanalarda geçerlidir erişkin dişi iguanalar her sene aynı zamanlarda sahte yumurtlama olayına girerler. Bu yumurtalarda gelişim olmaz aynı gün veya 1 kaç gün içinde bozulurlar. Bu zamanlarda stresi yüksek olacağı ve yumurta çıkarırken bu stresten etkilenip ‘Leganot' olabilme ihtimali olduğu için bu zamanlarda yanlız bakılması uygun olacaktır.
Yeşil iguanaları küçük gruplar halinde tutmanızda mümkün. Bunun için denenmiş en uygun grup 1 erkek ve 2 dişi beraber bakılmasıdır. Bu çoklu bakımda en uygun seçim olacaktır.
Aslında ne kadar iguana ya bakacağınız terrariumunuzun büyüklüğü ile orantılı olarak değişir, 2 erkeğe de beraber bakabilirsiniz. Burda bilinmesi gereken 2 erkegin alan kavgası olacaktır. Alan kavgası bir tür burası benim çöplüğüm kavgasıdır. Bu erkeklerden biri yenilecek ve gelişiminde hızlı bir düşüş olacaktır sürekli stres altında kalıp hastalanma ihtimali yüksek olacaktır.
Taban malzemesi ; İguana terraryumlarında en uygun olacak taban malzemesi iyi kalite agaç kabuğu parçaları olacaktır. Bunu şu sıralar Türkiye de bulmak zor olsada imkansız değildir. Belli markaların kalite ürünlerini tercih ederseniz uygun olacaktır. Örn; Exo Terra, JBL, Hobby, Namibia, Lucky Reptile gibi.
Taban malzemesi olarak kullanabileceğiniz 2. Malzeme ise gazete kağıtları olacaktır. Gazeteleri tabana yayıp taban yaptığınızda görüntü kötü olacaktır ama gazete kağıtları serili terraryumu temizlemek daha kolay olacaktır.
Bunun yanında dişilerin yumurta bırakması için büyük bir alanın steril kaliteli kumlardan kullanılmalı bunu yumurta bırakma zamanlarındada yerleştirmeniz mümkün.
Terraryum içine gerçek agaççıklar veya bitkiler koyabilirsiniz ama bunların zehirli türlerden olmamasına dikkat edin. Arada sırada içeri koyduğunuz bitki veya ağaç yapraklarının tadına bakacaktır bunun sizi endişelendirmemesi için mutlaka koyacağınız canlı bitki ve ağaçların alımında tehlike olup olmadığını soruşturun.
Dekoratif olarak ta yapay plastik boya vermeyen bitki yaprak vb. Dekoratif malzemeler kullanabilirsiniz.
Isınma; Büyük terraryumlar veya oda içine kurulu terrariumlarda en ucuz yol kalorifer yardımı ile ısınmadır. Kalorifer ile ısınmada dikkat edilmesi gereken çok sıcak veya çok soğuk olmamasını sağlamak ve iguananın kalorifere temasta bulunmasını engelleyecek sistemi kurmaktır. Bu sıcaklık ayarı için termostatlı kalorifer sistemleri kolaylık sağlayacaktır. Eğer kalorifer sisteminiz yok ise elektirikli yağ radyatörlü ısıtıcılar veya özel ısıtma sistemleri bu işi görecektir.
Elektrikli ısıtıcılar ile de bu iş çözümlenebilir ama bu tip ısıtıcılarda elektrik masrafı belinizi bükebilir . Terraryum yalatımını, izolesini iyi yapmanız içerideki sıcaklığı uzun süre hapsederek ısı değişiminde yüksek değerlerden kurtaracak ve daha az enerji ve yakıt harcamanızı sağlayacaktır. Bu işlemi ışıklandırma ile de çözmeniz mümkün ama bunun için HQL, HQI Spot yansıtıcılar kullanmalısınız ( 75, 125, 150, 300, 500 watt gibi varyasyonları deneme yanılma yolu ile ısı ayarı yapılabilir). Bunun yanında normal E27 duylarda çalışan UV A-B yüzey yansıtıcıları kullanılması mümkündür (100, 160 watt ) tabiki keramik ısı yansıtıcılarınıda unutmamak gerekir.
Terraryum veya oda sıcaklığı gündüzleri 26 - 32 geceleri ise 20 - 24 derece arasında seyretmelidir. Bu sıcaklık aralıkları termostatlı ve zaman ayarlı prizler ile kontrol altında tutulabilir.
İguana terrariumu günde 12-14 saat ışıklandırmalıdır.
Sürüngenler için Işıklandırma = Isı = UV ışıklandırması = Hayati önem taşır. Sadece iyi bir UV ışıklandırması olduğunda kemik gelişimi için önemli olan D3 vitamini sentezi sağlanabilir.
UV ihtiyacını da göze almalısınız iguananızı güneşlendirerek ve çeşitli UV lamba, spot ve yüzey yansıtıcıları kullanarak bu işi çözümleyebilirsiniz. Terraryumunuzun ne kadar aydınlık olursa iguananızda kendini o kadar rahat hissedecektir.
İguananıza gerçekten iyi bir bakım ve ortam sağlamak istiyorsanız, bu şekilde ortam kurup onu doğasına yaklaştırmalısınız. Umarım verdiğimiz bilgiler iguana severlerin dikkatini çeker ve uygun terraryumlar hazırlamalarına yardımcı olur.
Bu yazı www.surungenim.com tarafından hazırlanılmıştır, değiştirilmesi veya izinsiz kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır. | |
|