KUŞLARDA RASTLANAN BAZI GENEL HASTALIKLAR ve TEDAVİSİ
Yazar
Mesaj
sabuni
Konu: KUŞLARDA RASTLANAN BAZI GENEL HASTALIKLAR ve TEDAVİSİ Salı Ara. 29, 2009 4:27 pm
Yaralanmalar
Yaralanmaların önlenmesi: Özellikle evlerde kafeslerde beslenen kuşlarda, teller arasına sıkışma, serbest dolaşanların camlara çarpması gibi hallerde yaralanmalar olabilir.
Göz Kapağı İltihabı
Hava cereyanı ve tüneme ağaçlarının temiz olmamsı nedeniyle oluşur. Kuş kaşıma amacıyla gözünü temiz olmayan bir tüneme ağaçlarına sürecektir. Diğer bir neden de sigara dumanıdır. Tedavi için, gözün papatya çayında banyo edilmesi veya antibiyotikli merhem kullanılması gerekir.
Ayak İltihapları
Yanlış tüneme ağaçları ve döşemenin temiz olmaması gibi nedenlerle oluşur. Bir yara merhemi ile tedavi edilmelidir.
Soğuk Algınlığı
Hava cereyanı veya devamlı ısı değişimleri yüzünden oluşur. Sıcak lamba altında tutularak tedavi edilir. Soğuk algınlığı, aksırma, nezle, soluma sesleri gibi belirtiler gösterir. Kuş tüylerini kapatarak tünekte hareketsiz durur.
Zayıflama Hastalığı
Bu hastalıkta kuşların yem yemelerine karşılık zayıfladıkları görülür. Nedeni mide iltihaplanmasıdır. Kusma ve zayıflama belirtileriyle ortaya çıkar. Bir kısım sindirilmemiş yemler, dışkı ile birlikte kısmen dışarı atılır. Hastalığı meydana getiren bakterilerdir.
Gaga Üstü Eti Uyuz Hastalığı
Sık görülen bu hastalık, uyuz böcekleri tarafından oluşturulur. Bu böcekler gaga üstündeki deriye girerek, gaga kenarından başlayıp, burun üzerindeki et bölümüne, oradan da göz kapaklarına yayılırlar. Bu parazitlerin diğer tüysüz bölgelere ve hatta ayaklara kadar uzandıkları da görülür. Hastalığa yakalanan kuşlar çok kaşınırlar ve hemen tedavi edilmeleri gerekir. Aksi taktirde gagada deformasyonlar oluşabilir. Birlikte tutulan tüm kuşları da tedaviye katmak gereklidir. Çünkü bazı kuşlar bu hastalığa yakalanmadıkları halde taşıyıcı olurlar. Teşhiste yanılgı olmaması için muhabbet kuşlarının dişilerinin gaga üstü etlerinin rengi kahverengi, erkeklerde de mavi olur, bu bilgiyi tekrarlamakta yarar vardır.
Kursak İltihabı
Boğulma belirtileri, kusma ve baştaki tüylerin birbirine yapışması, kursak iltihabı durumu olduğunu gösterir. Bu hasatlık bozuk yemler veya bozuk su nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık A Vitamini noksanlığı ve böbrek bozukluklarında da olabilir.
Mide ve Bağırsak Hastalığı
Dışkılarda meydana gelecek değişiklikler, bir çok hastalığın habercisi olabilirler. İshal durumunun devamlı olması ağır bir hastalığın mevcudiyetini gösterir. Dışkı içinde sindirilmemiş yemlerin görülmesi bir mide hastalığının işaretidir. Dışkının sarı renkte görülmesi ise karaciğer bozukluğu belirtisidir. Dışkıda kan görüldüğünde bu bir zehirlenme belirtisi göstergesidir. Zehirlenmeler çinko ve böcek öldürme ilaçlarından dolayı olabilir.
İshal; Zehirlenmelerin yanı sıra stres, kuşun bir yerden bir yere nakli ve yemlerdeki değişimlerdir. İshal ile birlikte yorgunluk, tüylerini kabartma iştahsızlık gibi haller görüldüğü taktirde ciddi bir hastalıktan şüphelenmek gerekir. Bu durumda dışkı tetkik edilerek hastalığa neden olan şey bulunup uygun bir tedavi uygulanır. Ayrıca vakit geçirilmeden röntgen çektirilmesi uygun olur. İshale karşı en uygun tedbirler iyi ve kaliteli yemler, ciddi bir temizlik alışkanlığı ve kafeslerde çok fazla miktarda kuşun bir arada bulundurulmamasıdır.
Kabızlık; Dışkılamanın azalması, hareketsizlik, az yeme, tüyleri kabartma çok katı dışkı önekli belirtilerdir. Kuşların dengeli olarak beslenmez yeterli derecede taneli bitki ve taze meyve ve yeşillik verilmezse sindirim dengeleri bozulur. Aşırı durumlarda veteriner tarafından lavman yapılabilir. Ayrıca veterinerinizin tavsiye ettiği ilaçlar ve uygun oranda yeşillik takviyesi bu sorunu çözecektir.
Burun Hastalığı
Genel olarak bir KÜF-MANTAR hastalığıdır. Papağan ve Muhabbet Kuşlarının burun delikleri, dış hava alma organlarıdır. Bu deliklerde de sık sık akciğer ve hava keselerinde olduğu gibi küf mantar hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Kuşun burnunda akıntı olması ve şişkinlikler meydana gelmesi, bakteriyel enfeksiyonlarda da olabilir. Bu durumda burun bölgesinde değişiklikler olabilir. Burun deliklerine yerleşen Küf-mantarları, burun deliklerini tahrip ederler ve deliklerin büyümesine neden olurlar. Bu durumda deliklerde biriken tortullar temizlenmelidir. Bu hastalığın başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Burunda Küf-Mantarı hastalığına en sık olarak Gri Papağanlarda rastlanmaktadır. Kuşun deliklerinin daima temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kuşun eğer burun bölgesini kaşıyorsa derhal tedaviye başlanıp hastalığın ilerlemesi önlenmelidir.
Tüy ve Deri Parazitleri
Yeni bir kuşun kafese getirebileceği bitler kırmızı renkte ve gözle görülür. Bu durumda veterinerinizde önerebileceği şekilde sprey ile tüm kafes ve kafes aksesuarları, yemek kapları, en önemlisi de kuşunuzun vücudu bu bitlerden temizlenmelidir.
Ayak, Göz ve Gaga Hastalıkları
Göz ve tırnak hastalıklarından uzak tutmak amacı ile kuşun bulunduğu kafesin temizliğinin düzenli olarak yapılması ve zaman zamanda dezenfekte edilmesi şarttır. Eğer aksi olursa göz, gaga ve tırnaklarda mantarlara ve enfeksiyonlara rastlanabilir.Ayaklarda mantar veya enfeksiyon olduğunda ayağı ile gagasını ve gözünü kaşıyan kuşun gagası ve gözü bu durumdan etkilenir. Göz parlaklığını yitirir. Gaga pürüzsüz görünümünü yitirir ve ayaklarda matlaşma görülebilir.
Tüylerin Yolunması
Eğer kuşlardan biri diğerinin tüylerini yoluyorsa bu kuşları ayırmak gerekir. Yok eğer kuş kendi tüylerini yolluyorsa, eş değiştirme denenebilir.
Yumurtlama Zorluğu
Yanlış yemleme, soğuk algınlığı vs. gibi nedenlerle meydana gelebilir. Böyle bir durumda kuşun derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılması gerekir. Papağanların büyük bölümü kış aylarında yumurtlamaktadırlar. Bu nedenle yuvalarının bulunduğu yerlerin ısıtılmış olmasına çok dikkat etmek gerekir. Yuvaların yatay olarak konulması uygun olur. Bu suretle anne-baba yuvaya giriş ve çıkışlarında yumurta ve yavrulara zarar vermemiş olurlar. Bazen dişi yumurta kanalındaki yumurtayı çıkaramaz. Bu durum, hormon bozukluğu, yağlanma, yaşlılık ve hastalıklar gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Böyle bir durumda kuş asabi bir tavırla ve bacakları açık olarak tüneme ağacında oturur ve kuyruğunu garip bir şekilde oynatır. Durumu daha da ağırlaşır ise, kanatlarını açıp, kafes tabanında gözleri kapalı olarak ve yerde oturur. Böyle durumlarda dışkı genellikle kanlıdır. Kuş derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılmalı ve parafin yağı ile hafifçe masaj yapılmalıdır.
Sindirim Sistemi
Kuşlar yedikleri yemi ağızlarında çiğnemeden doğrudan mideye ulaşır ve sindirim burada başlar. Eğer yemlerin hepsi tam anlamı ile sindirilemezse kilo kaybı ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olur. Bunu önlemek için kuş kumu kullanımı gerekir, bu sayede midedeki yiyecekler kırılarak sindirimi kolaylaştırır.
Salmonella Hastalığı
Hastalık fareler tarafından kirletilmiş olan yemlerin satın alınması ile başlayabilir. Ayrıca iyi kaynatılmamış yumurta sarısı ve yumurta kabuğu da hastalığa neden olabilir. Bunun dışında açık bahçe kafeslerindeki serçeler ve diğer kuşlar, dışkıları ile mikrobu taşıyıp getirebilirler. Kirli ve her gün değiştirilmeyen sular da, bu hastalık açısından birer tehlike kaynağıdır. Bu hastalık kuluçka dönemlerindeki kuşlarla, daha çok yavrularda görülmektedir. Yaz aylarında ıslak ve sıcak olan kafes tabanları, hastalığın hızlı yayılmasına ve kısa sürede bütün kuşların ölmesine neden olabilir. Salmonelle hastalığına yakalanan kuşlar sesiz olarak tüneklerinde otururlar. Tüyleri kabarık ve ishalleri kanlıdır. Nefes almada zorluk çekerler. Baş ve boynun bir tarafa dönmesi ile kramplar hastalığın belirtileridir.
Mantar
Belirtileri, kuşlar bitliymiş gibi tiftiklenirler, tüylerde dökülme olur, vücudundaki kellikler ve görünen yerlerde, kızarıklıklar, pullanma ve bulaşıcıdır. Nizoral şampuan : Şampuan köpürtülerek suluklar, mamalıklar, yemlikler ve kafesin her yeri tamamen yıkanır. Nizoral Tablet ve solusyon: 1 litre suya, 1 tablet atılarak eritilir ve 7 gün boyunca her gün tazelenmek şartıyla içme suyuna suluklara konulur. 100 cc hazırlanacak olan solusyon, 50 cc su ve 2 tablet ,rabenzol ile 50 cc nizoral solusyon ile karıştırılarak 7 gün boyunca açıkça görülen kızarıklıkların, beneklerin ve pulların üzerine sürülür.
Newcastle Hastalığı
Bir virüs hastalığıdır. Bir çok kuşlarda görülen bu hastalık kendisini iştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, sulu ishal, başın ters dönmesi, göz kapakları iltihabı, uçamama ve denge kaybı gibi belirtilerle gösterir. Hemen arkasından kramplar, kendi çevresinde dönme ve nihayetinde ölüm gelir. Virüs; çiğ yumurta kabuğu veya serçe dışkısı ile kafese gelebilir. Bu hastalık birkaç gün içinde kafesteki tüm kuşların ölümüne neden olabilir. Hastalığın kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Bu hastalığa karşı, senede 2 defa aşı (ağızdan içirilerek) yapılmalıdır.