boyut
Kafes ne kadar büyük olursa o kadar iyidir. Kafesin minimum boyutu kuşunuzun kanat genişliğinin iki katı olmalıdır. Kafesin eni ve genişliği yüksekliğinden daha önemlidir. Kuşunuz kafesin içinde kanatlarını kafesin kenarlarına, oyuncaklara,tüneklere çarpmadan rahatça açabilmelidir. Eğer kuşunuzu her gün egzersiz yapması için kafes dışına çıkarmıyorsanız kafes daha büyük olmalıdır.
Kafes materyali
Kafesin hangi malzemeden yapıldığı önemlidir. En iyisi paslanmaz çelikten yapılmış kafeslerdir. Çünkü bu malzeme hem dayanıklı hem de temizlemesi kolaydır. Ağaç malzemeden yapılmış kafeslerde kuşların kafese zarar vermesi çok kolaydır. Ayrıca bu kafeslerin dezenfektasyonu da zor olmaktadır. Bazı eski kafeslerde çinko malzeme kullanılmaktadır. Ancak çinko kuşunuz için toksiktir. Galvanizli metal malzeme de ev temizlik malzemeleriyle temizlendiğinde çoğu zaman oksitlenmektedir.
Büyük boy bir kuş edinmeyi düşünüyorsanız, kuşun kaçamayacağı, sağlam bir kafes edinmelisiniz. Cockatoo'lar kafes kapılarını açmalarıyla meşhurdurlar. Kafesin telleri kuşun kaçamayacağı kadar birbirine yakın olmalı, ancak ayağının, tırnağının sıkışmayacağı kadar da geniş olmalıdır. Hangi tip kuş için hangi kafesin uygun olduğunu veteriner hekiminizle veya kuş yetiştiricisiyle konuşmalısınız.
Kafesin tabanı da ızgaralı şekilde olmalıdır. Kuşun dışkısı veya yemek artıkları kafesin tabanında kuşun ulaşamayacağı bir bölüme düşmelidir. Bu bölüm üzerine gazete kağıdı, kağıt havlu veya yağlı kağıt gibi malzemeler konulmalı ve günlük olarak temizlenmelidir. Günlük temizlik bakteriyel veya fungal üremeleri minimumda tutmak için gereklidir. Ayrıca dışkıda bir hastalığın belirtisi olabilecek değişiklikleri izlemeniz açısından da günlük temizlik önemlidir.
Yerleşim
Kuşunuz bir sürüye ait olmaya alışkındır. Kafes kuşları evdeki bireyleri hatta evde yaşayan diğer petleri bir sürü olarak görür. Kuşunuz yalnız kaldığında kendini güvende hissetmeyecektir. Bunun için kafesi evde çok hareketli olmayan ancak kuşun evde olan biteni görebileceği bir noktaya yerleştirmelisiniz. Kafes asla mutfakta durmamalı. Mutfakta ona zarar verebilecek birçok şey bulunur (örneğin kaynayan sular, alev, bıçaklar vb.).
Kuşunuz kokulu mumlardan, oda spreylerinden, parfümlerden de uzak olmalıdır. Bunlar kuşunuz için toksik olan kimyasallar içerebilirler. Sigara dumanı da kuşlar için zararlıdır. Macow'larda astım benzeri belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Kuşunuza evin içinde serbestçe uçma imkanı tanıyorsanız kuşun ev dışına kaçamayacağından emin olmalısınız. Pencereler güneşlik, perde vb. ile örtülü olmalıdır. Tavanda havalandırma fanı varsa kapatmalısınız. Elektrik kabloları iyice gizlenmiş olmalıdır. Evde kuş için toksik olabilecek bir bitki bulunmamalıdır. Tüm bunların yanında, siz yanında değilken kuşunuzu kafes dışında asla yalnız bırakmamalısınız. Unutmayın ki felaketler hep bir anda olur.
Eğer kuşunuzun kafesi evin dışında duruyorsa, kafesin diğer hayvanların kuşunuza zarar veremeyeceği şekilde tasarlanmış ve konumlandırılmış olması gerekir. Bu kafeslerde her zaman su ve yiyecek bulunmalıdır ve kafes yağmur ve güneş ışığından korunmalıdır.
Tünekler
Kafeste çeşitli tip ve boyutlarda tünekler bulunmalıdır. Ancak tünek ve oyuncaklar kuşun hareketlerini kısıtlayacak kadar çok olmamalıdır. Kafesteki en yüksek tünek kuşunuzun tırnak ve gagasını törpüleyebilmesi için zımparalı tarzda olmalıdır.
Toksik olmayan ağaçlardan yapılmış tahta tünekler de kullanılabilir. Önemli olan kaygan olmayan tünekler kullanmaktır. Zımpara kağıdı kaplanmış tünekler tavsiye edilmez, çünkü kuşunuz bunu tünekten parça parça koparıp yiyebilir.
Oyuncaklar
Kuşlar zeki hayvanlardır ve zekaları oyuncaklarla stimule edilmelidir. Papağanlar çiğnemeye, parçalamaya çok yatkındırlar. Tahta, deri veya sert plastik oyuncaklar kullanılabilir. İpli oyuncaklar yutulabileceğinden tehlikelidir.
Oyuncaklar kuşunuzun düşünmesini sağlar. Kuşunuz için birkaç çeşit oyuncak edinin. Oyuncakların hepsini kafese koymayın. Sırayla, değiştirerek kuşunuzun ilgisinin sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Küçük kuşlar aynalardan ve zillerden hoşlanırlar. Ancak çan şeklindeki küçük zillerin kuş tarafından yutulması tehlikeli olabilir