Konu: Akvaryum Balık Meleklerin Şahı Çarş. Ara. 30, 2009 4:24 pm
Kahverengi, bronz renklere sahiptir. Vücudu dikine 3 şerit keser. Bu şeritler daha koyu kahverengidir. Biri göz üzerinde, diğeri ortada ve üçüncüsü alt ve üst yüzgeci tamamlayan şerittir. Altumları diğer meleklerden ayıran özellikse, ağız kısmının üzerind
Makalenin Tamamı
Yazan: Ramazan Çalık
Pterophyllum Altum
Latince Adı: Pterophyllum Altum Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul Davranış Biçimi: Yutamayacağı boydaki balıklara karşı barışçıl. Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. Yüzme Seviyesi: Orta Seviye Cinsiyet Ayrımı: Erkek ve dişi arasında belirgin bir fark yoktur. Üreme: Düz yumurta dökerler. Dişi erkek beraber yumurtalara bakarlar. Akvaryum şartlarında üretimi zordur. Sıcaklık: 26 - 28 °C En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm, yüksekliği 40 cm'i geçebilir. En Az Akvaryum Hacmi: 300 lt, yükseklik en az 60 cm olmalıdır. Su Sertliği: Çok yumuşak. pH: 5.5 - 6 Zorluk Seviyesi: 3 (Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, 5 en zor. Balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgidir.)
Kahverengi, bronz renklere sahiptir. Vücudu dikine 3 şerit keser. Bu şeritler daha koyu kahverengidir. Biri göz üzerinde, diğeri ortada ve üçüncüsü alt ve üst yüzgeci tamamlayan şerittir. Altumları diğer meleklerden ayıran özellikse, ağız kısmının üzerindeki çöküklüktür. Yukarıda saydığımız bu özellikler, çoğu akvarist tarafından bilinen sabit bilgilerdir. Altumlar sivrisinek larvası, karides, kankurdu, su yüzeyinde yüzen kaliteli pul yemlerle beslenmelidir. Discus, ramirezi, scalare(melek), catfish(kedi balığı), Armored, Pimelodids, Doradids, Loricarids tank arkadaşları arasındadır.
Peki bu balık neden akvaryuma adapte edilemiyor yada neden uzun süre yaşatılamıyor? Bir çok sitelerde araştırma yaptığınızda, akvaryumlarda altumun boy boy fotoğraflarını görürüz. Hemen bir soru gelir aklımıza, peki burada nasıl yaşıyor? İşte ilginç olanda şu ki, orada da fazla yaşamıyor. İki yada üç ay gibi bir ömrü var. Dünyada çok az sayıda uzman akvarist, bu balığı akvaryum ortamına adapte etmeyi başarmış ve üretebilmişlerdir. Altum'u F1 bulmak neredeyse imkansız gibi bir şey. F0, yani vahşi ortamından yakalanan altumlar direkt ithalatçı firmalara yönlendiriliyor. Bu konuyada açıklık getirelim, eğer yağmur sezonu bereketli geçti ise ve altumlar rahat bir üreme sezonu geçirdilerse, vahşi ortamında bulmak kolay oluyor. Tam tersi olursa altumları bulmakta güç oluyor. Amazon biotopu en zor olanıdır. Diyelim ki tankımızı hazırladık ve balıklarımız geldi. Geldiği yerdeki su şartları, beslenmesi vs. bu konuda çok bilgili olmamız ve getiren ithalatçı firma ile birebir bilgi almamız şarttır. Bu bilgileride aldık diyelim. Değerli akvaristler, en önemli husus bu balığın vahşi ortamında yaşadığı su şartları aynen şöyledir. pH 3,8-4,3 arası / gH ve kH 0°dır. Bulunduğu ortamdaki su çok yumuşaktır. 0 – 4 dH, 0 – 70 ppm : çok yumuşak. Ellerinde devasa arıtma cihazları bulunan ve amazondan su örnekleri getirtip birebir tutturan akvaristler bile, su değerlerini sabit tutamamış ve altum besleme hayalleri maalesef hüsranla sonuçlanmıştır. Dünyada bunu başaran yok mu? Var tabiki , ama çoğu akvaristin bildiği sabit bilgileri söyleyip bilgi vermiyorlar. Verdikleri bilgilerde 8-10 haftalık altum yavrularını akvaryuma adapte ettikleri, ph 4,8-6,2 / dh 1.0 - 5.0, /kh: 1 - 5o arası ve 27-31 derecede yaşattıklarıdır.
Pterophyllum Altum besleyen bazı yabancı ülkelerdeki uzman akvaristlerin, deneyimleri ve bu balık hakkındaki görüşleri;
Tankı öylesine dekor etmelisiniz ki, habitatıyla birebir olması lazım. En az akvaryum hacmi 500 ila 700 litre arasında tutulması gerekiyor. Çok sık ağaç kökleri bulundurulmalı. Temizlik ve tank hijyenine dikkat açısından taban malzemesine kum konulmamalı. Dış motorun tank ebatına uygunluğu yanı sıra, yağmurlama sistemi ile akıntı en aza indirgenmelidir. Tank ısısı 30-32 derece olmalıdır. Altum'ların bulunduğu ortam, mevsim şartlarına göre çok değişiyor. Yağmur sezonunda derinlik 8 metre civarında olurken pH da bununla beraber 4,8 e düşüyor. Yağmur sezonu genelde amazonda, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Sular çekildiğinde ise, nehir neredeyse çok hareketsiz hatta durgun hale geliyor ve haliyle pH da bununla beraber yükselişe geçiyor. Çok önemli püf noktada buradaki benim düşüncem, vahşi altumların bu evresini akvaryumda tutturamıyoruz. Sular yükseldiğinde ki su basıncı ve pH düşmesi, sonrasında suların çekilerek neredeyse ağaç kökleri aralarında kalıp adapte olmaları ve pH yükselmesi. Bunları akvaryumda uygulamak çok bilgi, tecrübe ve deneyim gerektiriyor.
Bir uzman akvarist, altumların yaşadığı bölgeye giderek hem su testi hemde vahşi altumlardan yakalayarak ilk tecrübesine atılmış. Habitatından topladığı kökleri akvaryuma dizayn etmiş. Yaklaşık 10 cm. büyüklüğünde genç bireylerden oluşan altumları, yanlarına 7 adet turquoise discus ekleyerek 100*100*70 büyüklüğündeki tanka atmış. İlk hafta bir tane altum ölmüş ve o günden sonrada günlerce uykusuz kalmış. Bunun nedeni ise çok ürkek olmaları ve sürekli saklanmalarıymış. Bazen balıkları göremiyor ve bir kökün arasındamı kaldılar diye endişeleniyormuş. Yaklaşık 1 sene sonra altumlar tam 20 cm. olmuş. Tankta epeyce form kazanan altumlar, birbirlerine kur yapmaya bile başlamışlar. Hatta gözüne çarpan üç tane altumdan ikisi, birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadale veriyorlarmış. Uzman akvaristimizin yorumuna göre, bu ikisi dişiymiş. Erkekle çiftleşme isteğinden kaynaklanıyormuş. En nihayet eş seçilmesi tamamlanmış. Üretim tankına ayırmış ve iletkenliği 15 µS ve pH ı 5’e çekmiş. Akvaryuma birkaç kök koymuş ve ertesi gün altumlar kökleri temizlemeye başlamışlar. Daha sonra uzmanımız akvaryuma bir adet, Spathiphyllum (peygamber kılıcı ) diye bildiğimiz yapraktan koymuş. Altumlar direk bu yaprağı temzilemeye başlamışlar. Akşamüstü olduğunda 150 kadar yumurta görmüş(18:30). Yumurtlamanın devam ettiğini gören akvaristimiz rahatsız etmemiş ve 20.30’a kadar yumurtlama devam etmiş. Bu süreçte yaklaşık 600 yumurta bırakmışlar. 72 saat sonra yumurtaların çok azı mantarlaşmış. Kuyruklarının ilk hareketleri görülmüş. Diğer 72 saatte serbest yüzmeye başlamışlar. Tank ne kadar büyük olursa olsun altum yavruları yemi mutlaka bulurlarmış arkadaşlar. İlk yemleri olan artemia'yı hemen tüketmemişler, ama bir süre sonra kabul etmişler. Anne ve baba altum sürü halinde tutmak için yavrularını çok gayret sarfediyorlarmış. Her gün su değişimi yapıp, tankın sürekli temiz kalmasını sağlamış. Her yemlemeden sonra, dip çekimini hiç aksatmamış ve süratle büyümelerine hayran kalmış. Bu süreçte altumlar 5-6 haftalık oluncaya kadar sadece üç veya beş altumu ölmüş. 4 aylık olduklarında 15’er adet olacak şekilde 450’şer litrelik akvaryuma altumlarını ayırmış.
Pterophyllum Altum yaşadıkları bölgeler;
Vahşi Altumlar;
Akvaryumda Üretimi:
Bu melek ötesi canlıyı bir gün mutlaka besleyeceğim. Saygılar...