Deneyimlerime dayanarak kayalık alanlardan çok hoşlandıklarını söyleyebilirim . Özellikle deliklerine saklanabilecekleri büyük oyuklu kayalar onlar için ideal. Ben küçük ve çok kaya koymak yerine büyük ve az kaya koymayı tercih ettim ve üretimde faydasını
Makalenin Tamamı
Yazan: Basri KÖKSAL
Burada sizlerle Snow Prenseslerden edindiğim deneyimleri paylaşacağım.
Mavi prenses’in (Poseudotropheus socolofi) albinosudur.
Mavi prenses’i aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
En çok karıştırılan tür aşağıda fotoğrafı bulunan Metriaclima Greshakei’dir.
Snow prenses ise adı gibi kar beyazıdır.Aşağıda da görüldüğü gibi.
Deneyimlerime dayanarak kayalık alanlardan çok hoşlandıklarını söyleyebilirim . Özellikle deliklerine saklanabilecekleri büyük oyuklu kayalar onlar için ideal. Ben küçük ve çok kaya koymak yerine büyük ve az kaya koymayı tercih ettim ve üretimde faydasını gözle görülebilecek bir şekilde gördüm. İlk yavru aldığımda anne 13 gün boyunca kovuktan çıkmamıştı ve 33 adet yavru almıştım. İşte o anne:
Kum olarak açık renk tercih edilmeli. Bu sayede balıklar renklerini çok daha güzel sergileyebileceklerdir. Bitki kesinlikle konulmamalı. Koyarsanız yem olacağından şüpheniz olmasın.
Gözlemlediğim diğer bir şey ise birlikte büyüyen yavrularda verim birlikte büyümeyenlere göre daha yüksek. Birlikte büyüyen 2 adet kolonim oldu ikisinde de 6-7 aylık balıklar hatta serçe parmağım kadar olanlar bile yavru aldı. Yumurtalarına çok sadıklar. Kolay kolay atmazlar.En fazla aldığım yavru sayısı 50 oldu şimdiye kadar (13. gün kusturduğumda)
Birlikte büyüyen yavrularda cinsiyet ayrımı daha kolaydır. Erkekler dişilere göre daha hızlı büyürler. Erkeklerde yüzgeç uçları sivridir. Yumurta benekleri dişilere oranla daha fazladır.
Bir erkek Snow Prenses;
Bir dişi;
Bu balıklar hakkındaki söylentilerden biri de diğer türlere karşı çok agresif oldukları. Hayır! Aslında akvaryum hacminiz ve dekorunuz müsaitse diğer balıklara dokunmuyorlar. 1 yıl boyunca karma tankta Sarı Prenses, Şeker Pembe gibi türlerden sayısız yavru aldım. Bu tanka Snow Prensesler her zaman çoğunlukta oldu. Tek problemim Snow Prenseslerden diğer türlere yem kalmıyordu. Çok hızlı balıklar olmaları sebebiyle yem attığınız zaman, akvaryumda Sarı Prenses gibi türler varsa yemden nasibini gerektiğinden az alıyor. Kendi gibi hızlı türlerle beslenmesi gerektiği kanaatindeyim. Özellikle yavru balıklarda tek tür beslenmesi isabet olacaktır. Aksi taktirde diğer türlerin gelişmesi yavaş olacaktır.
Erkekler birbirlerine karşı çok agresif olabiliyorlar. Hatta yer kavgaları ve baskınlık mücadeleleri ölümle sonuçlanabiliyor. Gözlemlediğim tek agresiflik erkeklerin kendi aralarında yaptığı bölge ve baskınlık kavgaları.
Yemlemede 200 gr protein ağırlıklı yeme 100 gr bitkisel ağırlıklı yemi katıp (1/3 oranında bitkisel yemle besleme yaptım) günde 4 kez yemleme yaptım. Daha farklı yemlemeler de uygulanabilir.
Snow Prenses fotoğraflarının hepsi kendime kendime aittir.Sadece izinle kullanılabilir!