Düve
seçimi, boğalarda olduğu gibi dış görünüşüne ve diğer özelliklerine
göre yapılır. Düvelerin dış görünüşünde istenen özelliklerin olup
olmadığı aranır. Anasını verim tip ve meme yapısı ile ilgili
kayıtlarına bakılır.
Dış
yapıya göre yapılan değerlendirmede birden fazla düve var ise yaşları
dikkate alınarak, hepsinin bir arada değerlendirilmesi gerekir.
Değerlendirme işlemi çoğunlukla kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle
değerlendirme işleminin temeli tecrübe ve mukayese etmeye dayanır.
Değerlendirme
yapılırken düvede arayacağımız özellikleri bilmemiz gerekir. Tip
özellikleri olarak; Sağrı yüksekliği, vücut derinliği, sağrı eğimi,
sağrı genişliği, kas gelişimi, arka bacak yapısı, tırnak yapısı, genel
sütçülük karakterleri, ön göğüs genişliğine ait gelişme durumlarının
istanan oranda olup olmadığı aranır.
a)
Sağrı yüksekliği; Sağrısı yüksek düvelerin gelecekte genellikle derin
ve uzun vücut yapısına sahip olduğu görülür. Değerlendirilirken yaş ve
ırk özelliği göz önüne alınmalıdır.
b)
Vücut derinliği; son kaburganın hizasından sırt ve karına kadar olan
uzaklığa göre değerlendirilir. Direnç ve yem yeme kapasitesi açısından
önemlidir.Orta derinlik istenmektedir.
c) Sağrı eğimi; Kolay doğum ve genel döl verimi bakımından sağrı eğiminin kuyruk sokumuna doğru hafifçe alçalması istenir.
d) Sağrı genişliği; sağrı genişliğinin dar olması doğum zorluklarına sebep olmaktadır. Orta genişlikte olması istenir.
e)
Kas gelişimi; hayvanın genel tüm kaslarının gelişme durumuna bakılır.
Hayvanın bakım, beslenme ve çevre şartlarından nasıl etkilendiğini
yansıtır. Az olması zayıflığı, çok olması süt üretimi sürüde kalma
süresi bakımından istenmez.
f)
Araka bacak yapısı; arkadan ve yandan bakıldığında diz ekleminin ön
kısmının açısının genişe yakın olması gerekir. Açının dar yada 180°
olması bacak direncini azaltacağından verim düşmesine yol açar.
g)
Tırnak yapısı; Yumuşak ökçelerin yerle olan yüksekliğinin çok yüksek
yada dar olması istenmez. Ayrıca tırnak uzunluğunun ve gelişiminin
normal olması istenir.
Bunların dışında ön göğüs genişliğine ve genel sütçülük özelliklerine bakılır.