Etçi ırklar et üretim amacına hizmet edecek özellikler göz önüne
alınarak geliştirilmiştir. Bunlar sağılmazlar ve sütleri tamamen
buzağıya bırakılır. Bu yüzden buzağıların gelişmelerini sağlayacak
seviyede bir süt verimi yeterli görülür.
Etçi
ırklarda vücut; uzun, derin ve geniş olup, birbirinden ayrılmış kısa
bacaklar üzerindedir. Sırt ve karın düze yakındır. Yakından
bakıldığında hayvan, baş hariç, dikdörtgen bir görüntü verir. Sağrı
büyük, butlar dolgundur. Bu nedenle arkadan bakıldığında kareye yakın
bir görüntü elde edilir.
Yukarıda
sayılan niteliklere sahip olan hayvanlardan elde edilen üretimin, ki bu
sadece ettir. Maliyetinin düşüklüğü yetiştirme sistemiyle yakından
ilgilidir. Et üretiminin önemli bir bölümü genç hayvanlardan sağlanır.
Üretimin karlılığı için sadece kesime gönderilecek hayvanlar değil, bu
hayvanların elde edildiği ana sürünün de en az masrafla yetiştirilmesi
esastır. Bu da büyük sürülerin tamamen ya da büyük ölçüde otlak ve
meralardan yararlanılarak yetiştirilmesiyle sağlanmaktadır.
Etçi
ırkların bire diğer kullanım alanı da sütçü sürülerden et üretimidir.
Sütçü sürünün devamını sağlayacak gençlere ihtiyaç azaldığında, sürünün
bir bölümü veya tamamı etçi ırk boğalarla çiftleştirilir. Bu
çiftleştirmeden elde edilen dişi ve erkek döllerin hepsi et üretimi
için kullanılır.