Konu: ::::::: AŞILAMA METOTLARI ::::::: Perş. Ekim 08, 2009 9:36 am
1.Yanlız sağlıklı hayvanlara aşı uygulanmalıdır. 2. Hırıltılı solunum,ishal,topallık v.s gibi hastalık belirtisi gösteren kuşlara kesinlikle canlı aşı yapılmamalıdır. 3. Taşıma, yuva değiştirme gibi aşılama öncesi ve sonrası strese neden olabilecek uygulamanlardan kacınılmalıdır. 4.Aşılar uygun koşullarda yani 4-8 derece arasında saklanmalı kesinlikle dondurulmamalıdır.
İÇME SUYU İLE AŞILAMA
İçme suyu ile aşılama bizlerin en yaygın olarak kullandığı aşılama şeklidir. Bu uygulamada özellikle dikkat etmemiz gereken hususlar;
1.Tercihen sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. 2.Aşı hazırlamada kullanılacak ekipmanlar(Suluk,Ölcek v.s)dezenfektan madde içermemelidir.Aşılamadan önce suluklar temizlenirken kesinlikle dezenfektan veya klor içeren su kullanılmamalıdır. 3.Kullanılacak su temiz ve soğuk olmalıdır. 4.Kullanılacak su kesinlikle klorlu olmamalıdır. 5.Kullanılacak aşı prospektüsüne uygun hazırlanmalı, fazla veya az olmamalıdır. 6.Aşı için kullanılacak suya 1 lt. Bazında 40 gr süttozu ilave edilmesi aşının dayanıklılığını arttırır. 7.Aşı ve aşılı su güneste bırakılmamalıdır. 8.Aşılama gününde suluklar eğer hava sıcak ise 1 saat, normal ise 2 - 3 saat kaldırılmalıdır. 9.İdeal bir aşılama için suyun 60 dakikata tüketilmesi gerekir.Bu sürede mümkün olmuyorsa Maximum 2 saat beklenmelidir.
GÖZE DAMLATMA İLE AŞILAMA
Canlı aşıların verilme metodları içinde en etkili yöntemdir. Tam doz uygulandığı zaman çok etkilidir.
GAGA DALDIRMA İLE AŞILAMA
Etkili yöntemlerden biridir.Kusun burun delikleri dahil suluğun içine sokarak yapılır.
İNJEKSİYON İLE AŞILAMA
Hem canlı hem inaktif aşılar yapılabilir.İnjeksiyon yöntemi daha çok inaktif aşılar için kullanılan bir yoldur.Hem kas içi,hem derialtından uygulanmaktadır. Aşının dozajı ne fazla ne eksik olmalıdır. İnjeksiyon boyun derisinin altından yapılabileceği gibi göğüs ve bacak kasındanda yapılabilmektedir.
YEM İLE AŞILAMA
Bu yöntemle daha çok canlı aşılar yapılabilmektedir.Hastalıkların cevreye yayılmasında önemli rol üstlenen serce ve yabani güvercinlerin aşılanmasında bu yöntem kullanılabilir.
YUMURTA İÇİ (İn ovo)AŞILAMASI
Kuluçkada yapılan bir aşı yöntemidir.Bu sistemle vitamın ve antibiyotik enjeksiyonuda mümkün olabilmektedir.