Alabadem Standartı
Misafirler Mesajlardaki resimleri göremez. Resimleri görmek için lütfen buraya tıklayıp üye olun
Öz Geçmişi: Alabadem güvercin ırkının var olduğu bilinen ulaşabildiğimiz tarih 1920’dir.Kök olarak (Balkan) topraklarına dayanır.Alabadem güvercin ırkı 1940 yılında ve devamında ki yıllarda Edirne ilinde güvercin yetiştirciliği yapan kişilerce üretilerek şekillendirilmiş Türk ırkıdır. Form ve performans özelliği bulunan Alabadem güvercin ırkı form(kostüm)
özellikleri başta olmak üzere (makaracı) güvercin ırkları sınıfına girer.Elimizde ki mevcut Tarih bilgileri kısıtlıdır ve halen Alabademin tarihsel içeriğini araştırmaktayız mevcut bilgiler değişebilir.
Genel Görünümü:Orta büyüklükte,hafif alınlı kafa yapısıyla,yunus balığı surat ifadesine sahip neşeli hareketleriyle kibar ve zarif görünümde ,simetrik form özelliği taşıyan asil bir görünümdedir.
Fiziki Özellikleri
Gagası:Beyaz renkte ,1,8 mm uzunluğunda ince,zarif görünümde ve avuksuzdur.Renk çeşitlerinde gaga ucu rengi taşımaz.
Gözleri:Dar göz çerçeveli ,siyah renk genel göz rengidir.Sarı ve kırmızı renk tonlarında gözlere de sahiptirler.
Kafası:Tepeli ,zarif kalınlıkta,hafif alınlıdır.
Ala Beyazlığı:Gaga altından başlayan ,kafanın üzerinden arka tepeye ve kulaklara kadar inen baş beyazlığına ala denir.
Tepesi: Hilal görünümünde ,kulaktan kulağa uzanan, yakalı ve dik tepelidir.
Bademi:Kafanın üzerinde (Ala beyazlığında) bulunan Kondurma ve sürme badem olmak üzere iki çeşit badem özelliği bulunur.Alnın önünden tepeye kadar uzanan badem şekline (sürme badem) Ala beyazlığının ortasında ve yuvarlak görünümde olan badem şekline ise (kondurma badem) denir.Simetrik görümde olduğu müddetçe her iki badem şeklide standart kabul edilir.
Akbaş :Ala beyazlığında gövde renk izi taşımayan (bademsiz) olan tüm Alabadem çeşitleri (akbaş) denir. İz taşımayan ala beyazlığı isimlendirmesidir.
Renk Kulağı:Ana gövde renginin, ala beyazlığına girmiş 2-3 mm büyüklüğünde ki ovalimsi renktir.Kulaklardan başlar ve gözün hemen altında biter.
Boyun Yapısı:Zarif kalınlıkta ve uzunluktadır orta büyüklükte ve dik yapıdadır.Kaba görünmeyen bir duruş sergiler. Sahip olduğu renk özelliğinin şal rengini boynunda taşır.
Göğsü:Boyun yapısı başta olmak üzere genel fiziki duruşu kaba göstermeyecek şekilde geniştir.
Sırtı:Üstten ve arka cepheden bakıldığında belirgin sırt omuzlarına sahip, kibar bir görümüm içindedir.
Kanatları:Vücudunun üstünde, kuyruk üstünde bağdaşmaz(birbirin üstüne binmez) kibar bir şekildedir.Rengine göre kalemli izlidirler.kanat Telekleri orta kalınlıkta olup Tüm alabadem çeşitleri akkanattır 7-7 ,6-7,5-6 vb beyaz kanat teleklerine sahiptirler.
Kuyruğu : 12-14-16 kuyruk telek sayısı değişkenliğine sahip oldukları gibi filipalı ve filapasız olanlarıda vardır. Geniş kuyruk telekleri kalabalık bir görünüm içindedir.Kuyruk altı beyazlığı(aynası)olabilir.Alt kuyruk ucunda ortalama ölçüleri 2cm genişliğinde (sedef )ismi taşıyan iz taşırlar.Sedefli,aynalı kuyruk ve sedefsiz aynalı kuyruk çeşitliliği vardır.
Bacakları:Baçasız ve tozluksuzdur.Yerden orta yükseklikte ve beyaz tırnaklıdırlar.
Renk Çeşitleri: Yedi Farklı renge sahiptir.Siyah,kırmızı,sarı düz gövede renkleri ve gri(nohudi),açık bulut mavi,kızıl kül rengi,sarı alemli(kalemli) renkleri vardır.
Renklerine Göre isimleri
(Siyah gövde rengine sahip olanlara :Bursalı)
(Kırmızı gövde rengine sahip olanlara :Mercan)
(Sarı gövde rengine sahip olanlara: Kanarya akbaş)
(Açık nohudi gri tonlarında gövde rengine siyah kanat kalemleri taşıyanlara:Nudi(nohudi)
(Koyu mavi ve açık mavi gövde renklerinde siyah kalemli olanlara : (Yuva Alı)
(Açık krem veya açık kül rengi gövde rengine sahip kavun içi sarı kalemleri olanlara: ( Sarı alı)
(Gri kül rengi gövde rengine sahip kızıl ve kırmızı tonlarda kalemlere sahip olanlara : (Küllü) İsimleri verilir.)
Uçumu:Genellikle orta hava ve üstünde uçum sergilerler Filo uçarlar 1 ila 5 saat arasında farklı zaman dilimlerinde geliştirilebilir hava performanslarına sahiptirler.Yumuşak kanat atan keyfi (neşeli) makara yaparlar.Bel kırma hareketlerini sıklıkla severek gerçekleştirirler.
Makara Özelliği:Alabadem amatör bir makaracıdır neşesinden keyfe keder 2-3 sarım makara yabıp bel kırarlar.Geçmişten günümüze alabadem makarası için değil kostüm özelliği ön planda tutularak yetiştirilmiştir bu sebepten dolayıda içinde gizli kalan makara özelliği geri plana düşmüş geliştirilebilir bir özellik olarak kalmıştır.
Karakteristik Yapısı: Alabademler yuvaya ve yavruya ve eşlerine düşkünlüğü ile ön plana çıkarlar.Çok uysal,sakin olduğu kadar Alabadem denince akla ( neşeli),(eğlenceli bir kuş gelir) birbirlerine yaptıkları kurlarla ötüşleriyle ve kanat seslerinin güçlü vuruşlarıyla salmaların önünü adeta şölen meydanına döndürürler.Yetiştircilerine çok bağlı duygusal yönleri gelişkin kuşlardır yabancı birini salma önünde rahatlıkla ayırt ederler. Bulundukları ortama çok çabuk adapte olurlar.
Hilal Hüseyin Aydoğmuş.