Güvercin forum 2009
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güvercin forum 2009

Güverin forum 2009,miski,arap,ayna kuyruk,baska,miro,sabuni,mavi,beyaz,bango,pigeon
 
AnaSayfa  AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 KANARYA YEMLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Arapcı
admin


Cinsiyet : Erkek

Mesaj Sayısı : 1328

Mesaj Puan : 32015
Rep Puanı : 17
Kayıt tarihi : 05/10/09 Yaş : 41

Nerden : ist
Lakap : Arapcı

KANARYA YEMLERİ Empty
MesajKonu: KANARYA YEMLERİ   KANARYA YEMLERİ EmptyPaz Ekim 18, 2009 9:16 pm

KANARYA YEMLERİ



Kanarya yemleri, nişastalı hububat ve yağlı tohumlardan ibaret besinlerdir. Her biri ayrı ayrı verileceği gibi farklı bir durumda da karışık olarak verilebilir. Yağlı tohumlar kenevir , keten, susam, şalgam, lahana, turp tohumlarıdır. Nişastalı hububat ise kuş yemi, darı, yulaf, bulgur gibi besinlerdir. Ayrıca pirinç darısı, marul, haşhaş, havuç, hardal tohumları da verilir. Bütün bunların iklimin özelliğine göre karışık olarak verilmesi ve karışıma dahil tohumların ve hububatın karıştırılma oranlarının rasgele olmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ve sıcak yerlerde kanaryalara kenevir ,turp, keten, susam, hardal, haşhaş gibi yağlı ve kızıştırıcı tohumların verilmesi kuşu şişmanlatır ve aynı zamanda zamansız olarak kızıştırıp tahrik eden ve yorularak bünyesi sarsılır. Yulaf gibi kuvvetli besinlerin sade ve fazla miktarda verilmesi de kanaryanın zamansız tüy dökümüne sebep olabilir. Şalgam yerine hiçbir gıda değeri olmayan ve ad olması dolayısıyla kuş tarafından beğenilip yenilmeyen pırasa tohumu kullanılmamalıdır. çok ince kıyılmış yulaf bulguru verilmelidir. Kabuğunun çıkarılması gerekir. Darıca (pirinç darısı özü) kuşun sinir sistemine iyi gelir. Protein ve vitamin bakımından zengindir. Bilhassa Japon bakıcılar tarafından kuş yemi yerine kullanılan bir besindir



Memleketimiz için en elverişli yem karışımı olarak şu orantıyı tatbik etmek en iyi neticeyi verecektir:



% 40 Kuş yemi

%40 şalgam

% 20 Sair tohumları ve hububat



Soğuk mevsimlerde yağlı tohumlar, sıcak mevsimlerde ise nişastalı tohumlar ve hububat, çiftleşme zamanları kızıştırıcı tohumlar daha fazla miktarda verilebilir. Soğuk iklimlerde karışık yemin 1/3 miktarı hububat, 2/3 miktarı ise yağlı tohumlardan teşkil edilmesi daha iyidir.



Yeme karıştırılacak tohumların ve hububatın iyice elenerek mikrop ve tozlardan temizlenmesi gerekir. Bunun için tohumların elendikten sonra muayyen derecedeki sıcak sudan geçirilmesi ve çimlenmeden derhal kurutulması tavsiye edilir.



Yemlikte yarıdan fazla miktarda karışık yem daima bulundurulmalıdır. Azaldıkça tohum kabukları üflenerek temizlenir, pislenmiş ise pisliğe bulaşmış kısım temizlenerek atılır. Ve kalan yemin üzerine yeni yem ikmali yapılır. Haftada 2 - 3 defa yemin bu şekilde temizlenerek ikmali gerekir.



KUŞ YEMI — Uzunca ve açık sari renkli, sent kabukludur. Unlu, az ısıtıcı ve memleketimizin Tekirdağ ilinde fazla miktarda yetiştirilen bir tohumdur. Kuşların esas gıdasını teşkil eder. Nişasta bakımından zengin proteinli bir besindir.



TATLI ŞALGAM — Yabanisinden daha in, yuvarlak siyahla yakın koyu mor ve koyu kırmızı renkte tatlı ve yaşlı makbul bir tohumdun. Kanaryanın ötüşüne yardımcı ve esas besinini teşkil eden tohumlardandır.



YABANI ŞALGAM — Yuvarlak, mora çalan kırmızı renkli, acı lezzetli boyca daha ufak, yağlı ve besin değeri az bir tohumdur. Memleketimizde rapsa adi ile satılır.



KETEN TOHUMU — Uzun yassı kahverengi ve sert kabuklu, yağlı esas besin tohumlardandır. Kuşun bağırsaklarını işleterek kabızlığı önler.



NIGER — Uzun yuvarlak siyah, parlak renkli yağlı bir tohumdur. Guddeleri faaliyete getiren bir besindir. çok az miktarda verilmelidir. Afrika’da yetişir, memleketimizde yoktur.



KENEVİR - Yuvarlak, iri, yeşil ve hattâ kurşuni renkte, yağlı ve kuvvetli bir tohumdur. Esas besinlerdendir. Fazla miktarda verildiğinde kuşun yağlanmasına sebep olur. Ayni zamanda kuşu kızıştırır.



YULAF BULGURU — Uzun, unlu bir hububattır. Kabuğu beyazdır. -İç kısmı sarımtıraktır. Kanaryaya verilirken kabuğunu temizleyip iç tanenin bulgur halinde kırılmış olması gerekir. Serinletici bir hububattır. Vücudun hayatiyetini idame eder. çok kuvvetli bir gıda olduğundan fazla miktarda verilirse erken tüy dökümünde sebep olabilir.



KOLZA — Yuvarlak, siyaha yakın mor renkli ve yağlıdır. şalgam gibi olanları vardır. Lezzeti daha acıdır.



TURP — Gayri muntazam şekilde yuvarlak, in ve kırmızı renkte bir tohumdur. Lezzeti acıdır. Besleyici bir gıdadır. Kızıştırıcı olduğundan kuşa fazla verilmemelidir.



DARI — Beyaz veya sari renkli, yuvarlak tohumlardır. çok unludur. Akdarıyı kuşlar daha fazla severler. Fazla miktarda verilmesi ses azalmasına sebep olabilir.



BUĞDAY BULGURU — Buğdayın kabuğu çıkarıldıktan ve kaynatılıp kurutularak tanelerinin kırılmasından elde edilen nişastaca zengin bir besindir. Besleyici oranı fazladır.



DARICA — Pirinç darısının özüdür. Protein ve vitamin bakımından zengindir. Besleyici ve ayni zamanda kuşun sinir sistemine faydalı bir gıdadır.



SAĞLIK TOHUMLARI — Bunlar haşhaş, kimyon, anason lahana, salata, deve dikeni, hardal, semizotu tohumlarıdır. Kuşa güç verdikleri ve ayni zamanda fazla besleyici oldukları için az miktarda verilmelidir. Faydalı besinlerdir.



KANARYA KUVVET MAMALARI



Kanaryalar yumurtayı çok severler. Yumurta maması sade verilebileceği gibi bisküvi veya öğütülmüş kuru ekmek, galeta tozu ile karıştırarak da verilebilir.



Sade olarak yumurta şu şekilde hazırlanarak verilir: Yumurta iyice kaynatılıp çok katı hale getirilir, soğuduktan sonra kabuğundan ayıklanır. Ve yarısı kesilir. Beyaz ve sarası bir arada karışık olarak ince bir rende ile rendelenin, mamalığına konularak kafesine asılır. Şayet bisküvi veya galeta unu ile karıştırılmak istenirse bu tozdan rendelenmiş yumurtanın yari miktarınca bir miktara yumurta ile karıştırılarak mamalığa konulur. Bu karışıma birkaç damla bal ve balık yağı, bira mayası, süt karıştırılması çok faydalıdır. Yumurtayı sade direk vermeyip bu karışımla karışık olarak vermek daha iyidir. Zira sade yumurtayı yiyip su içen kanaryanın midesi bozulabilir. Yumurta maması haftada iki defa verilmelidir.



Yukarıda tarif edilen yumurta mamasına ertesi güne kadar mamalığında bırakılmamasına dikkat edilmelidir. çünkü yumurta bayatlayarak terkibi bozulur ve mide rahatsızlığına, zehirlenmeye sebep olur.



Kafesine iliştirilecek bisküvi parçasına kanarya lezzetle yer. Bisküvi ve yumurta ile yapılan mamadan başka ezmelerde yapılabilir. Yumurtanın sarı ve beyazı ile ezilmiş bisküvi tozuna bir elmanın kabuğunu soyarak çatalı ezip elmalı bir mama elde edilir. Bisküvi ve yumurta karışımı mamaya bir kaşık balık yağı karıştırıp verilebilir. Ancak bu mamaya elma ezmesi konulmamalıdır Zira elma ile balık yağı iyi olmaz.Ayrıca bisküvi yumurta mamasına elma ezmesi ve fosfat dö kalsiyum karıştırarak bir mama yapılabilir. Bunlardan maada kuş maması vardır. Bu bisküvi tozu, yumurta kabuğu tozu, elma ezmesi, çekilmiş kenevir tohumu karışımından ibarettir. Haftada bir buna fosfat dö kalsiyum, haftada bir de balık yağı ilâve edilmelidir. Balık yağı konulduğu zaman mamaya elma ezmesi konulmamalıdır.



Bilhassa yavru ve ana kanaryaların beslenmesinde ve ayni zamanda kanaryaların çiftleştirilme ve hazırlık devresinde mamalar mühim rol oynar. Hazırlanan mamaların vitamin, protein ve madeni tuzlarca zengin olması kanaryanın bünyesinin kuvvetlenmesi ve hastalıklara karşı direnç bakımından çok önemlidir. Bilhassa tüy dökümü, çiftleşme, yuva yapma zamanları, kuluçka sırasında ve yavru kanaryaların beslènmesinde kullanılır. Sade veya yulmurta mama ile verilebilir. Normal zamanlarda gün aşırı; hastalık, çiftleşme, tüy dökümü gibi zamanlarda her gün her kuşa yarım kahve kaşığı tatbik edilmelidir.



Kanaryaların rejiminde kuvvet maması şöyle bir karışım yapılması iyi bir netice verir:



Ufalanmış bisküvi veya galeta tozu ile taze bir yumurta sarısı katısı, dövülmüş kenevir tohumu, haşhaş tohumu, ince rendelenmiş havuç, az miktarda mangal kömürü tozu, mürekkep balığı kemiği tozu, istiridye kabuğu tozu, süzme bal, çok az haşlanmış ve soyulmuş patates, marina balık yağı, süt tozu, tatlı badem ezmesi, yulaf unu iyice karıştırılarak bir terkip yapılır. Bu şekilde mamalığına konularak verileceği gibi fazla miktarda yapıp muhafaza edilebilmesi maksadı ile yukarıda yazılı terkiple ve bira mayası ilàvesi suretice yapılacak bir kek hamuru fırınlanıp iyice kurutulur ve bu tek toz halinde ufalanarak kanaryaya verilir. Bu mama uzun sure dayanır, bozulmaz.



Kanaryaya sütlü ekmek de verilebilir. Kuru ekmeğin kabukları ıslatılır. Ezmeden suyu çıkartılır, Üzerine şekerli sıcak süt dökülür. Böylece ekmek yumuşar, fakat hamur haline gelmez. Sıcak günlerde hemen yapılıp verilmeli ve yemediğini 2 - 3 saat sonra kafesten hemen geri alınmalıdır. Zira sıcakta süt çabuk bozulur ve kuşun sağlığına zarar verir.



Yeşil ve Üstü düz tırtılları, taze karınca yumurtalarını kanarya çok sever. Kafese bir iç yağı parçası veya kemik iliği asmak faydalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://guvercin-forum2009.yetkinforum.com
 
KANARYA YEMLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ::::::: GÜVERCİN YEMLERİ VE YEMLEME :::::::
» kanarya Lizard
» Taklacı Kanarya
» Kanarya Fiyatları
» Tepeli Kanarya

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güvercin forum 2009 :: :::::::::Muhabbet Ve Kanarya::::::::: :: Muhabbet Ve Kanarya Yem Ve Vitamin-
Buraya geçin: