Güvercin forum 2009
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güvercin forum 2009

Güverin forum 2009,miski,arap,ayna kuyruk,baska,miro,sabuni,mavi,beyaz,bango,pigeon
 
AnaSayfa  AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Ağız ve Diş Sağlığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Arapcı
admin


Cinsiyet : Erkek

Mesaj Sayısı : 1328

Mesaj Puan : 31410
Rep Puanı : 17
Kayıt tarihi : 05/10/09 Yaş : 40

Nerden : ist
Lakap : Arapcı

Ağız ve Diş Sağlığı Empty
MesajKonu: Ağız ve Diş Sağlığı   Ağız ve Diş Sağlığı EmptyPaz Ekim 18, 2009 10:09 pm

KEDİ VE KÖPEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Kendi sağlık problemlerimizi nasıl gözardı edemiyorsak, ailenin bir ferdi olan petlerimizin sağlık problemleriyle de yakından ilgilenmeliyiz. Örneğin dişimiz ağrıdığında nasıl hemen bir diş hekimine başvuruyorsak, aynı duyarlılığı kedi ve köpeklerimize de göstermeliyiz.
İyi bir gözlemle kedi ve köpeklerin diş problemleri ortaya çıkarılabilir. Yemek yeme güçlüğü, ağız kokusu, diş etlerinde anormal görünüş ve kızarıklık, sebepsiz ağlama, viyaklama, aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi belirtilerin büyük oranda nedeni petlerimizin ağız ve diş sağlığının bozulmasıdır. Bu tür durumlarda petinizi Veteriner Hekimine göstermenizde fayda vardır.

Ağız ve diş sağlığının korunması için neler yapılmalıdır?

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beslenmedir. Yumuşak, unlu ve şekerli gıdaları fazlaca tüketen petlerin dişlerinde çok çabuk diştaşı oluşmaktadır veya dişlerde çürüme olmaktadır. Dişlerde sararma, plak oluşumu, dişeti enfeksiyonu da kaçınılmazdır. Beslenmeye bağlı diş problemlerini önlemenin en iyi yolu, profesyonel kuru mamadır. Sert oyuncak kemikler de aynı amaca hizmet eder. Bütün bunların ötesinde dişlerin fırçalanması diş bakımının temelini oluşturur. Bir çok pet sahibinin söylediği gibi diş fırçalamak çok zor bir işlem değildir. Bebeklikten itibaren petler dişlerinin fırçalanmasına alışırlarsa ömürleri boyunca sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olacaklardır. Erişkin petler dişlerinin fırçalanmasına biraz zor alışsalar da parmağa takılarak kullanılan diş fırçalarıyla bu sorun halledilebilir. Diş fırçalama işlemini petlere bir oyun gibi kabul ettirerek dişler daha kolay fırçalanabilir.
Son zamanlarda sıkça karşılaşılan ağız ve diş sağlığı problemleri üzerinde ciddiyetle durmalıyız. Özellikle ağız kokusu, iştahsızlık, yemek yeme güçlüğü gibi şikayetlerle gelen petlerin çoğunun ağız ve diş sağlığının bozulduğu gözlenir. Gerçekten de nedenini çözemediğimiz bir çok davranış probleminin altında diş sağlığının bozulmasının yattığı bir gerçektir. Asıl önemli olan petlerin dişlerinde problem çıkmadan onların ağız ve diş sağlığını korumaktır. Bunun yolu büyük oranda beslenmeden geçmektedir. Hazır kuru mamayla beslenen petlerde diş problemlerine daha az rastlanır. Bunun yanında yaşı ilerlemiş petlerin yumuşak gıdalarla beslenmesi diş problemlerini arttırmaktadır. Küçük yaştan itibaren dişlerinin fırçalanmasına alışan petlerin dişlerinde problemlere daha az rastlanmaktadır. Yaşlı petlerde ise diş fırçalamaya başlamak biraz zordur. Ama bu amaçla üretilmiş parmağa takılarak kullanılabilen diş fırçalarıyla bu sorun büyük oranda halledilebilmektedir. Diş problemleri için özel olarak hazırlanmış mamalar kullanılarak da petlerin diş sağlığını korumak mümkün olabilmektedir. Eğer bunların hiçbirini yapamıyorsanız her 3-4 ayda bir kez mutlaka petinizin dişlerini kontrol ettiriniz. Diştaşı temizliği, çürük dişlerin tedavisi, dolgu, kanal tedavisi, kaplama, diş çekimi gibi hizmetleri veren Veteriner Hekimler petlerinizin ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerini kolaylıkla çözebilirler.

Özetle, petlerinizin ağız ve diş sağlığının korunması için şu birkaç noktayı dikkate almalısınız.

1- Petinizin dişlerini haftada en az bir kez fırçalayın.
2- Petinize,yumuşak, unlu ve şekerli gıdaları yedirmekten kaçının.
3- Her 3-4 ayda bir kez petinizin ağız ve dişlerini Veteriner Hekimine kontrol ettirin.
4- Yemek yeme güçlüğü, ağız kokusu, dişetlerinde kızarıklık, ağlama, saklanma, başına dokunulmasından rahatsızlık duyma gibi durumlarda mutlaka zaman geçirmeden Veteriner Hekimin görüşünü alın.
5- Sebepsiz davranış bozukluklarının da ağız ve diş sağlığındaki bir problemden kaynaklanabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
6- Petinize diştaşı oluşumunu önlemek için sert ve kemirebileceği oyuncaklar verin, diş sağlığına yönelik kuru mama yedirin.

** Petinizde oluşabilecek hertürlü olumsuz durumda yada kontrol amaçlı olarak bir VETERİNER HEKİMİNE danışın.Maddiyatı ön plana alarak hayvan dostlarınızın hayatını riske atmayın lütfen.Hekimlerin amacının direk maddiyat olmadığını her an her koşulda bir çıkar gözetmeksizin yanınızda olacağını sakın unutmayın...



Veteriner Hekimi Adayı

Cemil Şahin
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://guvercin-forum2009.yetkinforum.com
 
Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kedilerde Ağız Ve Diş Sağlığı
» Ana - Buzağı Sağlığı ve Korunması
» Ana - Buzağı Sağlığı ve Korunması
» İnsan Sağlığı Hakkında
» Ateş ağız (Cichlasoma-Thorichthys meeki)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güvercin forum 2009 :: ::::::::::::::::::::Kedi Cinsleri:::::::::::::: :: Kedi Bakım Ve Sağlık-
Buraya geçin: