Kulak polipleri, kedilerde çok sık görülmemekle birlikte eğer tedavi edilmezse ciddi hasarlara yol açabilir.
Kulak poliplerinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; kulaktaki bakteri, mantar ve enfeksiyonların yol açtığı yangıya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bir başka teori ise, anne karnındayken yaşanan gelişme bozuklukları sonucunda ortaya çıktıkları yönünde.
Hastalık genel olarak dış veya orta kulak enfeksiyonu belirtileri ile seyreder. Kedi kafasını sallar ve sürekli olarak kaşımaya çalışır. Kulak bölgesi genellikle ağrılıdır ve kedi o bölgeyi elletmek istemez. Bazen kulak kanalından kanlı bir akıntı da gelebilir. Hastalığın şiddetine göre denge bozuklukları ve gözlerde de problem oluşabilir. Bu polipler burun kanallarında ve boğaz bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bu durumda yutkunma ve nefes alma güçlüğü dikkati çeker.
Veteriner hekiminizin kulak kanalını muayene etmesi ile polipler kolayca tespit edilebilir. Tedavide en etkili yöntem, poliplerin cerrahi müdahale ile uzaklaştırılması.
Poliplerin alınmasından sonra birkaç hafta içinde problemler ortadan kalkar. Operasyonu takip eden günlerde denge bozuklukları gibi problemler görülebilir ancak kısa süre içinde bunlar da kaybolur.
Özellikle sağlıklı genç kedilerde görülen bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi ve kulağın zarar görmemesi için, kulakla ilgili problemlerde kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz.