Kafes kuşları gün ışığıyla veya tam spektrumlu ultraviyole (UVB) ile yapılan aydınlatma ile ışık ihtiyaçlarını sağlıklı olarak karşılayabilirler. Bu sayede yeterli miktarda D vitamini sentezleyen vücutlarındaki kalsiyum ve fosfor dengesi de sağlıklı bir oranda bulunur. Birçoğu tropikal bölge kuşu olan bu cinslerin günlük uyku ihtiyaçları 10 saat civarıdır. Kuşlar gürültüde uyuyabilirler ama ışık ve etraftaki aktivite uyanık kalmalarına neden olur.
IŞIK YETERSİZLİĞİNE BAĞLI PROBLEMLER
*
Bazı kuşlar özellikle de Gri Afrika papağanları kalsiyum düşüklüğü olarak bilinen Hipokalsemi hastalığına daha yatkın
*
Tüy yolma, ısırma ve çığlık atma gibi davranış bozuklukları gelişebilir
*
Kuşların çiftleşme dönemleri gün ışığı düzeyi ile doğrudan bağlantılı. Yeterli gün ışığı alamazlarsa çiftleşmeyebilirler.
UYKUSUZLUĞA BAĞLI PROBLEMLER
*
Öncelikle strese girer, daha sonra tüy yolmaya, ısırmaya, saldırganlaşmaya ve çığlık atmaya başlarlar
*
Bağışıklık sistemi zayıflar ve direnç azalması görülür
*
Kronik yumurtlama problemleri oluşabilir.
NELER YAPABİLİRSİNİZ
*
Kafesin günde 10-12 saat ışık almasını sağlayın
*
Hava sıcaklığının uygun olduğu dönemlerde kafesi dışarıya veya balkona çıkartın. Sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. Kuşunuzu dışardan gelebilecek tehlikelere karşı yalnız bırakmayın.
*
Yeterli gün ışığı alacak şekilde dışarı çıkartamıyorsanız, zaman ayarlı olarak kullanılabilen tam spekturumlu ve ultraviyole ışınlı bir lamba alabilirsiniz. Florasan lambalar kuşların görebildiği ve oldukça rahatsız olduğu bir ışık titremesi yapar.
*
Gürültü ve hareket olmayan bir odada kafesi bir örtü ile örtüp kuşun 10-12 saat karanlık ve uyku ihtiyacını giderin. Evin karanlık bir odasında küçük bir uyku kafesi de hazırlayabilirsiniz.
*
Erken kalkıyorsanız kuşunuzun bundan rahatsız olmasını engelleyin.