Merhaba ;
Arkadaşlar son zamanlarda forumda yavru bakımı hakkında sorular gündeme geldiği için böyle bir makale hazırlama gereği duydum.Makale tamamen şahsıma ait'tir.İçerisinde bazı linkler mevcuttur onun için verdiğim linklerde isim belirttim.
Genel olarak yavruların bakım ve beslenme aşamaları aynıdır fakat bazı türler farklılıklar gösterebilir.Makalede genel ve olağan bakım,gelişme ve beslenmeye yer verdim.
Elimden geldiği kadar açık ve net yazmaklar beraber resimler ile desteklemeye çalışacağım.
Arkadaşlar ; genel olarak hobicilerin büyük bir kısmı (belkide tamamı) maliyet gözetmeksizin büyük bir heves ile akvaryum kurup keyif alarak beslediğimiz balıklarımızdan günün birinde minicik , sevimli yavrular almak isteriz.
Zaten benim düşüncem ; beslediğimiz bir balığı üretebilmek ve sonucunda doğan yavrulara bakabilmek akvaryum hobisindeki zevkte ulaşabileceğimiz son noktadır.
Fakat kimi zaman zorluklarla üretip sonucunda doğan yavrulara yeterli bakımı gösteremeyip sağlıklarını ciddi derece bozabiliyoruz.Yada herşey güzel giderken bir anda akvaryuma yada balıklara birşeyler oluyor ve herşey bir anda alt üst olabiliyor.O yüzden bu konu oldukça hassas olup herkesin bilinçlenmesi gerekmektedir.
Yavruların sağlıklı olması , gelişmesi ve büyümesi için esas olan 3 temel unsur vardır.
1-)Hacim
2-)Balık sayısı ve farklı türler
3-)Doğru ve düzenli beslenme
Tabi yalnızca bunlarla sınırlı kalmayıp adeta bir ağacın dalları gibi konulara ayrılmaktadır.
1-)HACİM
Aşağıda yavru akvaryumundan bahsedeceğim fakat kabaca burada yer vermek istiyorum.
Akvaryumlarımızda beslediğimiz her türün hacmi aynı değildir bunu hepimiz biliyoruz.Örneğin bir sarıprenses'i 120 litrede besleyebiliriz fakat bir frontosa'yı 120 litrede beslemek balığı hem strese sokar hemde gelişimine engel olur.
Bu durumun özellikle yavrular için önemi büyüktür.Hacim ne kadar fazla olursa yavrular o kadar hızlı gelişirler.Onun için yavru akvaryumu edinirken yavruların ilk batın değil 2. ve 3. batın'ını düşünerek yada ulaşabileceğiniz maksimum yavru sayısını ve bu yavruların büyümüş hallerini varsayarak yavru akvaryumu edinmelisiniz.
Hatta son dönemlerde yavruları boylandırmak için havuzlar yada büyük su tankları kullanılmaya başlandı.Gerçi çiftliklerde zaten işler bu şekilde yürüyor.Hacmi küçük olan akvaryumlarda ve balık sayısının fazla olduğu akvaryumlarda yavrular yanık kalırlar.Yani büyüyemezler.Mesela , 5-6 aylık olduklarında bile hala normal olması gereken boyutun yarısına ancak ulaşabilirler.Onun için yavruların sağlıklı olmaları , hızlı gelişip büyümelerinin sırrı hacimdir.
Aşağıda 2 adet yavru büyütme havuzu görünmektedir.
Yavru büyütme için su tankları