Güvercinlerde Karantina
Yeni bir güvercin alınıp kümese getirildiğinde uygulanması gereken karantina yöntemi:
Öncelikle yeni aldığımız güvercini koyacağımız karantina kafesi veya kümesi temizlenip dezenfekte edilir.
Karantina için tercihen 60cm genişlik ve 40 cm derinlikten daha az olmayan güvercinin içersinde rahatlıkla yemini yiyebileceği ve suyunu içebileceği, önü metal yuva önü teli içeren (yemlik ve suluk asmak için), yuva altı ise yuva içi ızgarası içeren (kuşun dışkılarını günlük görebilmek ve rahat temizlemek için) modern bir dizayna sahip olmasında fayda vardır.
1.Gün – Güvercine içersine bir miktar GÖZ TAŞI koyduğumuz ılık su ile elle banyo yaptırılır. Bu sayede kuşun tüylerindeki ve derisindeki istenmeyen mikroplar bertaraf edilir. Güvercin kuruması için sepete konarak güneş ışığına çıkartılır. Bu arada kuşa ağızdan 1 adet KURT hapı atılır. Kuş kuruduktan sonra karantina sürecini geçireceği yere alınarak temiz su ve yem verilir. Güvercine elle banyo yaptırdıktan sonra kendi ellerimizide herhangi bir antseptik ile temizlemeyi ihmal etmiyelim.
2.Gün – Güvercinin sabahları temiz suyu yenilenir ve akşamları 3 gün süreyle TRİKONOMASİS ilacı verilir. Bu ilaç sadece akşamları verilir zira gün boyu suyunda bırakılırsa tadı ekşime yapacağından ve kuş kafeste hareketsiz olduğundan az su içebilir. Tek kuş için Trikonomasis hapı da kullanılabilir.
5.Gün – Güvercine sabah temiz su verilir akşam ise suyuna İVOMEC türü ürünlerden verilir. Bu tedavide 48 saat sürer.
8.Gün – Temiz su gün boyu.
9.Gün – Yeni güvercine 10 gün süreyle BAYTRİL verilir. Bütün bu uygulanan tedavilerin neticesinde şayet kuş sağlıklı görünüyorsa diğer güvercinlerin yanına alınır.
Tercihen karantina bölümünün diğer kuşların kümeslerinden ayrı bir mahalde yer almasında fayda vardır. Güvercin diğerlerinin yanına konulduğunda ilk birkaç gün süreyle yem yemesi ve su içmesine dikkat edilmesi gerekir. Zira yem yemeyen ve su içmeyen kuşlar herşeye rağmen hastalanmaya mahkumdur.
Saygılarımla...
Rahmi BOZKIR