Bir hikayeye göre Japon balıklarının doğada yaşayan
ataları MÖ 800 yılında Çin’de Chung hanedanlığı döneminde yaşanan
kuraklığın ardından gelen bahar aylarındaki yağmurlarla ortaya çıktı.
Bu ilk Japon balıklarının beslenmesi o zamanlar krallığa ait bir
ayrıcalıktı, ama günümüzde Japon balıkları bu sınıf ayrımına galip
gelerek artık herkesin evinde boy gösteriyor.
Evcilleştirilmeleri ve
yüzyıllar boyunca üretilmeleri ile ortaya bir çok değişik tip
çıkmıştır. Günümüzde bilinen türleri 100 den fazladır. En seçkin türler
Oranda ve Aslanbaş’tır. Eskiden Çin’de sadece havuzlarda beslendikleri
için sadecee su üstünden izlenebilirlerdi. Bu türler dar ve yüksek
vücutluydu. Daha sonra akvaryumda beslenilmeleri Aslanbaşlar, orandalar
ve ryukinler gibi yuvarlak vücutlu olmalarına neden oldu. Mutasyon
sonucu ortaya çıkan çift kuyruklu ve daha gösterişli japon balığı büyük
bir çıkıştı. Bugün bu çift kuyruklu japon balıkları japonya da çok
meşhurdur ve Wakin olarak adlandırılır. Büyük bir ihtimalle bu
yuvarlak, daha kısa, daha derin vücutlu süslü japon balıklarının hepsi
Wakin den gelmektedir. Seçerek yapılan üretimler sonucunda çok değişik
renkler, vücut yapıları, baş ve göz şekilleri, yüzgeç şekilleri ve
uzunlukları ortaya çıktı.
Süslü Japon balıklarının en ünlüsü
başının üstünde şapka varmış gibi görünen Oranda dır. Başı ve vücudu
kırmızı, siyah, portakal, çikolata ve altın rengi gibi çok çeşitli
renklerde olabilir. Vücudu ve başı çoğunlukla farklı renklerde
olduğundan güzel bir kontrast sağlamaktadır. Diğer bilinen tepeli
türleri sırt yüzgecinden yoksun olan aslanbaş ve ranchudur. Aslanbaşın
tepesi orandaya oranla daha yüksek ve büyük oluşur. Tepesiz olan japon
balıkları arasında süslü, tül kuyruklu ve yüksek sırtlı Ryukinler
oldukça güzel ve bilinen türlerdir. Diğer sevilen türler siyah
teleskoplar, balon göz, inci dizisi gibi pullarıyla inci gövdedir. Bu
yazımızda en popüler türlere değindik bunların yanında yüzlerce değişik
tür mevcuttur. AKVARYUM KURULUŞU
Yuvarlak
vücutlu süslü görünüşlü japon balıkları düz gövdelilere göre daha kısa
boylu olurlar. Ama 15 20 cm uzunluğa ulaştıklarında 1 kg ağırlığa
yaklaşırlar. Bunların yanında aslanbaşlar ve ranchular gibi bu süslü
türler çok kötü yüzücüdür. Onun için suyu temiz ve çok kalabalık
olmayan akvaryumlarda daha rahat olurlar. Yaklaşık 120 cm lik bir
akvaryum 4 tane orta büyüklükte japon balığı için ideal bir ölçüdür.
Böyle rahat bir ortamda çok daha kolay maksimum büyüklüklerine
ulaşırlar.
Japon balıkları sürekli kumu karıştırarak yiyecek
araştırma alışkanlığındadırlar. Japon balığı akvaryumundaki kum
balıkların boğazına takılmayacak kadar küçük ve ağızlarını yaralamaması
için yuvarlak köşeli olmalıdır. Aksi olursa balıklarınızda şoka neden
olacaktır. Canlı bitkiler japon balığı akvaryumlarında fazla
yaşamayacaktır. Sürekli kumu karıştırdıklarından köklerin uzayamaması
bir yana aynı zamanda bitkileri de yerler. Bunun yerine akvaryumunuza
renk katmak için oldukça gerçeğe yakın görünen çok çeşitli plastik
bitkilerden kullanabilirsiniz. Yuvarlak köşeli kayalar da iyi bir
dekorasyon malzemesi olabilir. Japon balıklarının manevra yetenekleri
zayıf olduğu için keskin yüzeyli cisimlere çarparak alacakları yaralar
daha sonra ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Japon balıkları
iyi havalandırılıp filtre edilirse sert ya da yumuşak suya kolaylıkla
uyum gösterir. Sert su daha dengeli ve pH değişikliklerine fazla
meyili olmadığı için daha uygundur. Japon balıklarının yüzgeç ve
kuyrukları amonyaktan zarar görür. Bunun için iyi bir filtre sistemi ve
haftalık kısmi su değişiklikleri yapılması çok iyi olur. Japon
balıkları çok oburdur ve bununla bağlı olarak çok dışkı bırakırlar. En
uygun filtre sistemi dış filtre olup su da fazla akıntı yaratmayacak
şekilde ayarlanmalıdır. Japon balıkları soğuk su balıklarıdır ve oda
sıcaklığındaki suda (21derece) çok iyi barınırlar. Su sıcaklığını gece
gündüz eşit tutmak ve kışın da uygun sıcaklıkta tutmak için bir ısıtıcı
kullanılması uygun olacaktır. Vücutlarının yapısı dolayısıyla çok sık
hazımsızlık ve kabızlık sorunu yaşarlar. Bu durumda ısının bir iki
derece artırılması kabızlık sorununu ortadan kaldıracaktır. Canlı
bitkiler olmayacağı için balıkların renklerini en iyi gösterecek
ışıklandırma kullanılmalıdır. BESLENME
Kısa,
şişman ve yuvarlak vücut yapıları nedeniyle Japon balıkları yüzme
kabiliyetlerini bozan kabızlık ve iç organlarında enfeksiyon
problemleri yaşar. Yeşillik içeren yada canlı veya dondurulmuş besinler
hazmı kolaylaştırarak bu sorunları en aza indirecektir. Japon balıkları
pul yem de dahil olmak üzere her türlü yemi kolaylıkla kabul eder. Bu
yemlerinde hazmı kolay olmasına rağmen arada yeşillik mutlaka
verilmelidir. Japon balıklarının ölüm nedenlerinin en büyüğü fazla
yemlemedir. Günde iki kere en fazla beş dakikada tüketecekleri kadar
yem vermek onların tüm ihtiyacını karşılayacaktır. Doğaları gereği
sürekli kumu karıştırmaları ya da ağızlarını fazlaca açmaları bir çok
amatör akvaryumcu tarafından açlık olarak değerlendirilip sürekli yem
verilmesi ile aşırı beslenme sonucu ölümlerle çok sık
karşılaşılmaktadır.
Garip ve kaba görünüşlü ve değişik yüzme şekli
olan Japon balıkları gözalıcı parlak ve çeşitli renkleriyle
akvaryumların en dikkat çekici balıklarıdır.