SÜT İNEKLERİNDE SAĞIM ve SAĞIM TEKNİKLERİ Sağımın zamanını ve tekniğini bilmek gerekir. İyi sağılamayan ineğin
süt verimi az olur. Sağım tekniğine göre yapılmazsa ineğin memeleri
zarar görür. Sağımda temizliğe çok önem vermek gerekir.
İşte bu bölümde doğru ve yararlı bir sağımın nasıl yapıldığını
göreceksiniz. Eğer eskiden beri yapmakta olduğunuz hatalar varsa,
düzelteceksiniz.
Unutmayın, inek demek, meme demektir.
SAĞIMIN ÖNEMİ: Süt sığırcılığında, fazla miktarda ve kaliteli süt elde edilmesi
amaçlanır. Süt; buzağılamadan sonra meme içinde oluşup, depolanan ve
sağılmak suretiyle alınan bir maddedir. Sütün, memeye zarar vermeden
alınması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmaz ise, hem alınan
süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Bu da karı
azaltır.
MEMENİN YAPISI: İneğin memesi, birbirinden bağımsız 4 bölümden oluşur. Dıştan
bakıldığında memenin sağ ve sol yarımlarının birbirinden ayrıldığı,
kesin olarak görülebilir. Meme yandan bakıldığında orta uzunlukta ve
karın duvarına sıkıca bağlı olarak görülür. Genel olarak arka meme
bölmeleri ön meme bölmelerinden daha büyüktür ve günlük üretilen sütün
%60'ı arka meme bölmelerinden alınır.
Her meme bölmesi bir meme başı ile bitmekte ve süt meme başlarından
alınmaktadır. Meme başlarının orta uzunlukta olması, memeye düzgün bir
şekilde yerleşmesi meme başı deliğini büzen kasın sıkı olması gerekir.
İneklerin bazılarında 4 meme başından başka küçük meme başları da
bulunabilir. Fakat bunlar süt vermezler. Her meme bölmesinin içinde
küçük odacıklar şeklinde süt üreten bezcikler vardır ve üzüm salkımı
gibi görünürler. Buradan gelen süt ince borularla kalın boruya oradan
da meme sarnıcına ulaşır.
Şekil 1. İnek demek meme demektir.
SÜT KANDAN MI OLUR ? Memede süt yapımı için gerekli besinler kan ile memeye taşınmaktadır.
Üretilen sütün azlığı veya çokluğu memedeki damarlardan geçen kan
miktarı ile ilgilidir. 1 litre süt üretimi için memeden 400 litre kanın
geçmesi gerekir. Memedeki damarlar ne kadar çok kıvrımlı ve kalın
olursa o kadar kan geçer ve o kadar fazla süt oluşur.
Dikkat Tımar hayvanda kan dolaşımının hızlanmasına ve dolaylı olarak süt verimine olumlu bir etki yapar.
SÜTÜN İNDİRİLMESİ Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonal bir refleks olup ineğin
verebileceği en yüksek sütün elde edilmesinde büyük önem taşır. Memenin
yıkanıp temizlenmesi, meme başlarına yapılan masaj, buzağının sağım
yerinde oluşu gibi faktörlerle meme uyarılarak memeden sütün akışı
başlatılır. Uyarının yapılmasını izleyen en geç bir dakika içinde sağım
başlatılıp 10 dakika içinde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde memedeki
sütün bir kısmı içeride kalır.
İneğe yapılacak kötü muamele, gürültü veya ineğin kızmasına neden
olabilecek herhangi bir olay meme uygun şekilde uyarılmış olsa bile süt
çıkışını engelleyebilir. Bu olay ineğin sütünü tutması olarak
isimlendirilir. Böylece memeden alınamayan süt miktarı artar.
Bir ineğin sağımı 10 dakika içinde tamamlanmalıdır. SAĞIM TEKNİKLERİ Süt sığırcılığında genel olarak 12 saat aralıklarla 2 sağım
uygulanır.Memesinden süt akıtan veya kendi memesini emen inekler günde
3-4 kez sağılabilir.
Sağıma başlamadan önce şunlar yapılmalıdır: 1. Meme uygun şekilde uyarılarak sütün indirilmesi sağlanmalıdır. Bu
uyarı; memenin yıkanıp kurulanması, sağımcı, sağım makinesinin sesi,
ineğin önüne yem konulması şeklinde olabilir.
2. Sağımcı sadece sağımla ilgilenmelidir.
3. Sağımcıların elleri, lastik çizmeleri, sağım tulumları ve sağım aletleri temiz olmalıdır.
4. İneğin memesi ve meme başları ılık su ile yıkanmalıdır. Yıkamadan
sonra temiz bir bez veya kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Kağıt havlu
pahalı olmasına rağmen çok sağlıklıdır. Memenin hastalanmasını önler.
5. Sağımın başında her meme başından çok az miktarda süt bir kaba süt sağılmalıdır. Böylece sütte bir bozukluk varsa anlaşılır.
EL İLE SAĞIM TEKNİĞİ Avuç içi sağım, en iyi elle sağım şeklidir. Avuç içi sağımda meme başı
avuç içine alınıp, baş parmak diğer parmakların üzerine gelecek şekilde
kapatılır ve sıkılır. İlk defa sıkılıp süt akışı sağlanınca parmaklar
açılır ve yeniden sıkılır. Sağım bu şekilde devam edilerek tamamlanır.
Sağım tamamlandıktan sonra memeye yeniden masaj yapılarak süt bezleri
tekrar uyarılır ve sağım yapılarak memedeki sütün tamamının alınması
sağlanır. Böylece memede hastalık oluşumu önlenir.
Şekil 2. El ile sağım.
El ile yapılan sağımdaki yanlışlar: * Meme ucunun büyük kısmının avuç dışında kalması sütün tamamen alınamamasına sebep olur.Meme ucu şişer ve meme zarar görür.
* Meme başı kesinlikle iki parmakla aşağıya doğru çekilmemelidir.
* Baş parmağın birinci boğumunun sırtı ile diğer parmaklar arasına meme
başı sıkıştırılarak sağım yapılmamalıdır. Aksi takdirde meme başı
zedelenir ve yara olur.
* Memede süt bırakılmamalıdır. Memede mikropların üreyerek hastalanmasına sebep olur.
Şekil 3. Sağım Makinesinin memeye takılan kısmı.
Resmi Büyütmek Ve OrjiNal HaLini görmek için Burayı TıkLayınız. (RojininSesi.Com)
| Resmin OrjinaL haLini Görmek için Burayı TıkLayınız.! |
Şekil 4. Kovalı sabit sistemin görünüşü.
Makine ile süt sağımında 12 önemli kural 1. 2. 3. 4. • Meme sağlığını düzenli olarak kontrol ediniz.
• Sağım sırasını düzenleyiniz. (Önce genç, sonra yaşlı, en son tedavi görmüş inekler sağılır)
• Her zaman ön sağım yapınız!
• Memeleri dikkatle temizleyiniz.
5. 6. 7. 8. • Sağım vakumunu kontrol ediniz.
• Memenin hazırlanmasından h emen sonra sağım başlıklarını yerleştirip hortumları ayarlayınız.
• Aşırı sağım yapmayınız.
• Meme ucunda süt kalmaması için memeyi sürekli kontrol ediniz.
SAĞIM SONRASINDA:
9. 10. 11. 12. • Memeleri hemen dezenfektan dolu kaba daldırınız.
• Sağım ekipmanlarını hemen deterjanlı suda temizleyiniz
• Sütü hemen soğutarak, bakteri üremesine engel olunuz.
• Ekipmanlarınızın bakımını ve servisini düzenli olarak yaptırınız.
MAKİNE İLE SAĞIM TEKNİĞİ Makine ile sağımın esası, vakum uygula***** sütün memeden dışarı
alınmasıdır.Daha çok büyük işletmelerde uygulanır. Meme başlarına
takılan emici tüpler sütü emerek sağar. Emzik denen bu tüp memeyi bir
sıkar bir bırakır. Böylece hem sağım yapılır hem de memeye masaj
yapılarak süt akımı sağlanır.
Sağım makinesi şu parçalardan oluşur: 1.
Vakum pompası ve motor : Sağım için gerekli vakumu sağlar.
2.
Vakum hortumları: Sağım için gerekli vakum etkisini makinenin emzik kısmına ulaştırır.
3.
Pulsatör :
Makinenin kalbidir. Sütün kesikli akışını sağlamak için memeyi bir kez
sıkıştırıp, bir kez emer. Bunun için memeye uygulanan vakumu belirli
aralıklarla keser.
4.
Sağım başlıkları: Sütü emmek için 4
meme başına birer tane takılır. Bu 4 tüp sağım pençesi denen kısma sütü
yollar. Süt oradan süt tankına yada güğümüne gönderilir.
5.
Süt güğümü veya süt tankı : Sağılan sütün toplandığı yerlerdir.
SAĞIM MAKİNESİ NASIL TAKILIR Sağım başlamadan evvel her meme başından bir miktar kaba süt sağılarak
süt kontrol edilmelidir. Eğer bozukluk var ise o meme başı tedavi
edilmeli ve buradan çıkan süt normal süte karıştırılmamalıdır. Memeler
kontrol edildikten 1 dakika sonra sağım makinesinin meme başlıkları
memeye takılmalıdır. Eğer geç kalınırsa memede süt kalır ve meme
hastalıkları ortaya çıkar.
Sağım sonuna doğru memeye masaj yapılarak, sütün tamamının sağılması
sağlanır. Masaj meme sağlığı için önemli olup, yaklaşık yarım dakika
yapılmalıdır.
KALİTELİ SÜT NASIL ÜRETİLİR ? Süt insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Sütün kalitesini
birçok faktör etkiler. Bunlar ineğin sağlığı, süt kovaları, süt kapları
ve sağım makinesinin temizliği, sağım kurallarına uyma ve sağılan sütün
soğutulmasıdır.
Kaliteli süt elde etmenin ilk şartı ineğin sağlıklı olmasıdır. İneğin
sağlıklı olması için sürüye uygun aralıklarla sağlık testleri
uygulanmalıdır.
Sütle bulaşan hastalıkların bir kaynağı da insandır. Bu nedenle bakıcı,
sağımcı ve süt kapları ile uğraşan kişilerin temiz ve sağlıklı olması
gereklidir. Sağımda kullanılan kova, sağım makineleri ve güğümlerin her
kullanımdan sonra ilaçlı su ile temizlenmesi gereklidir.
Her sağımdan sonra süt hemen ahırdan çıkarılmalıdır. Aksi halde ahırın
kokusu kısa sürede süte geçer. Güğüm kullanılan çiftliklerde sağılmış
olan süt, en az 4 katlı bir tülbentten süzülmeli ve tülbent her
sağımdan önce temizlenmelidir. Süt sağıldığında 37 0 C'dir. Sağımı
izleyen 2 saat içerisinde sütün sıcaklığının 10 0 C'ye düşürülmesi
mikropların çoğalmasını önler.