Cüce Neon Gökkuşağı Balığı - Jason Shaw tarafından
Yazar
Konu: Cüce Neon Gökkuşağı Balığı - Jason Shaw tarafından Çarş. Ara. 30, 2009 3:54 pm
Campbell River Aquarium Club, British Columbia, Canada Aquarticles
Genel isim: cüce neon gökkuşağı balığı
Bilimsel ismi: Melanotaenia praecox
Yabani Dağılım: yeni Gine
Uzunluk: 2.5 inch’e kadar
Su sıcaklığı: 75-83 f derece
Cüce neon gökkuşağı balığı gökkuşağı koleksiyonuna oldukça yeni eklenmiştir. Yeni gine’de keşfedilmiş ve Kuzey Amerika’ya 90ların başında kaçırılmıştır. Bu balıkların seyri keyiftir. Işıkta bu gökkuşaklarının renkleri güzellikle yansır. Çok barışçıl ve herhangi bir türle sürü oluşturabildiklerinden karma tank için mükemmel seçimdirler.
Erkekler dişilerden renk ve şekil itibari ile ayrılır. Erkekler ( yukarıdaki resimdeki gibi) dorsal kuyruk ve anal yüzgeçlerinde kırmızı bir kesit taşırlar. Gövde mavi ve gümüş renklerde parıldar. Erkekler kıstırılmış görüntüde daha geniş gövde ve kafaya sahip olurlar.dişiler daha ince fakat yumurta taşıdıklarında daha genişçe olurlar. Dişiler yüzgeç üstünde daha kırmızımsı sarı kesmeye sahiplerken üst gövdeleri erkeklere nazaran daha az parıldar. Canavar yiyicilerdir , beslenme alışkanlıkları karmaşıktır. Onlar gibi yemeyi arzu ederdim! Yüzey yemlerini tercih edermiş gibi görünürken orta seviye yemlerinin de peşine düşerler.
Çiftleşme notları
Bu küçük tiplerle 2000 yılının sonbaharında tanıştırıldım. Daha önceleri çok fazla görmemiştim fakat anında bir sevgi beslemiştim. İki ayrı üretim metodu denedim , ikisi de başarılı oldu fakat bir metod çok daha kolaydı:
Üretim stoğum iki erkek ve 4 dişiden oluşuyordu.diğer bir iyi yüzde 1 erkek ve 3 dişiden oluşabilir. 33 gallonluk tankın kenarlarına asılabilecek bir sepet yaptım. Sepet en az 15 inch uzunlukta ve 10 inch derinlikte , eni ise akvaryuma tam oturacak şekilde olmalıdır. Bu balıklar kendi alanlarını severler. Delikleri 5-6 mm çapında olan bir plastik ızgarayı sepetin altına silikonladım. Bu ızgaraya onlara yumurtlama ortamı olması için eski plastik bitkileri sıkıştırdım. PH’ım 6.9-7 , ve sertliğim2-3 dereceydi. Su sıcaklığı 78-80 F derece arasında değişmekteydi.
Üreme çiftimi sepetleriyle tanıştırdım ve beslenme diyetine başladım. Her zaman yere düşüp kalmalarını önlemek için küçük miktarlarda yemleme yaptım. Diyetleri kankurdu , yetişkin artemia naupli,kıyılmış yürek ve spirulina tabletlerinden oluşmaktaydı.
Birkaç gün içinde yumurtalardan dişiler şişkinleştiler. Baskın erkek yumurtlama alanı yakınlarına dişiyi çekti. Her dişi sadece 20-35 yumurta bırtaksa da 2-4 günde bir buna devam etti.yumurtalar yapışkan ve zaman zaman bir ipliğe eklenmişlerdi.
Yavrular yüzeyde serbest yüzer halde 8-10 gün içinde ortaya çıktılar. Bu noktada yemlenmek için hazırdılar. Ilk başta çok narin ve artemia Kabul edebilmek için çok küçüklerdi.Yemlenmeyi sevdikleri yüzeyde kaldılar.O.S.I’nın A.P.R.’si en iyisi gibi görünse de Tetra Min’in E tipi yavru balık yemi de işe yaradı.Yavrular 2 haftalık olduklarında mikrokurt ve akabindeki hafta yeni açılmış artemia kabul edecek duruma geldiler.
Yavrular başlangıçta yavaş olsalar da , bir aylık olduklarında bir bakın !! 2.5 aylıkken balıklarınızın cinsiyetlerini anlayabilirsiniz. Bu metodu kullanarak 3 günde bir 20-30 yavru toplamanız mümkündür. Yavruları küçük bir tanka alın ve aralarında 2 haftadan fazla zaman olan yavruları kesinlikle aynı tankta tutmayın. Eğer ebeveynler iyi beslenmişse yavrularını görmezden geleceklerdir. Sepet metodu kendini kanıtladı. Ebeveynleri kendi hallerine bırakın ve ortaya çıktıklarında yavruları toplayın. Sadece tankın dibinin temiz ve üretim çiftlerinizin iyi beslenmiş olmasına dikkat edin.