Sığırlarda her yıl yavru atımı sebebiyle yüklü miktarda ekonomik
kayıplar olmaktadır. Bu durum yetiştiriciler ve ülkemiz açısından büyük
zarar anlamına gelmektedir.
Hastalık
mikropla bulaşık atık yavru, yavru zarı ve sıvıların hayvan yemlerine,
mera otlak ve içme sularına karışması ile hayvanlara bulaşmaktadır.
Hastalığa yakalanmış hayvanlar süt, idrar vb. durumlar ile çevreye bol miktarda mikrop saçarlar ve hastalığın yayılmasına sebep olurlar.
Hastalık yavru atılıncaya kadar anlaşılmaz. Yavruyu 6-7-8. aylarda atmaları en belirgin bulgularıdır.
Hastalığın Yayılmasını Önlemek İçin Şu Hususlara Dikkat Edilmesi Gerekir a. Hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalı.
b. Hasta hayvanlar sürü ahırdan ayrılarak 3-4 hafta başka bir yerde tutulması gerekmektedir.
c. Hasta hayvanların mikrop yayma olasılığını hesaba katarak önceki ahırların temizlenerek ilaçla dezenfekte edilmesi lazımdır.
d. Dişi buzağılar ilk olarak 3-8 aylıkken daha sonra senede bir Brusella aşısı ile aşılanmalıdır.
Hastalığın Teşhisi:Atık yavru ve yavru zarının mümkün olduğu hallerde taze ve bütün olarak
laboratuvarlara gönderilmesi ve hayvanlardan alınan kanların muayenesi
ile teşhis mümkündür.
Yukarda
tanıtmaya çalıştığımız yavru atma hastalığı insanlar içinde
tehlikelidir. Hastalıklı hayvanların çiğ sütleri, mikroplu sütlerden
yapılan peynir, tereyağı ve krema gibi gıdaların yenilmesi ile de
insanlara bulaşmaktadır. İnsanlarda dalgalın ateş, terleme, halsizlik,
uykusuzluk, iştahsızlık, baş ve eklem ağrıları görülür. Hastalığa
yakalanan kişiler hemen bir hekime başvurmalıdırlar. Hastalıktan
korunmak için süt ürünleri hazırlanmadan önce kaynatılmalı ve böylece
bulaşık mikropların öldürülmesi sağlanmalıdır.