Sığırlardan et üretimi genç erkekler, damızlık dişi düveler ve yaşlı
ineklerle yaşlı boğaların kesilmesi suretiyle sağlanır. Türkiye’de
sığır başına ortalama karkas ağırlığı 140-150 kg, sığır popülasyonundan
kasaplık olarak değerlendirilenlerin oranı da %20-22 olarak kabul
edilmektedir. bu şartlar altında sığırlardan sağlanan et üretiminin
1999 yılı için yaklaşık 400 bin ton olduğu söylenebilir. Bu değerler
aynı yıl için ülke kırmızı et üretiminin yaklaşık %35’ine eşdeğerdir.
Görüldüğü gibi sığırların et üretimine katkısı hiç azımsanamaz. Üstelik
bu payın eskiye göre daha yüksek olduğu da bir gerçektir. Bu durum
Türkiye’de sığırların et üretimindeki pay ve önemlerinin gelecek
yıllarda daha da artacağı şeklinde değerlendirilmelidir.