Güvercin forum 2009
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güvercin forum 2009

Güverin forum 2009,miski,arap,ayna kuyruk,baska,miro,sabuni,mavi,beyaz,bango,pigeon
 
AnaSayfa  AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 SIRP YÜKSEK UÇUCUSU

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Arapcı
admin


Cinsiyet : Erkek

Mesaj Sayısı : 1328

Mesaj Puan : 32605
Rep Puanı : 17
Kayıt tarihi : 05/10/09 Yaş : 41

Nerden : ist
Lakap : Arapcı

SIRP YÜKSEK UÇUCUSU Empty
MesajKonu: SIRP YÜKSEK UÇUCUSU   SIRP YÜKSEK UÇUCUSU EmptyÇarş. Ekim 14, 2009 9:51 am

SIRP YÜKSEK UÇUCUSU
Misafirler Mesajlardaki resimleri göremez. Resimleri görmek için lütfen buraya tıklayıp üye olun

Irkın genel özellikleri; yüksek uçucu olması, uzun saatler uçması (en az 4 saat), daire çizerek uçması (50 ile 200 metre çapında daireler çizerek uçuş) ve filo halinde uçması (5 ile 14 kuşdan oluşan filolar).
Irkın uçuş özelliklerinin öne çıkması için ideal hava şartları 18 ile 30 derece arası sıcaklık ve kuzey-batı rüzgarlarının (saniyede 1 metre) mevcut olmasıdır. Kupa filoları uçuşa muazam bir şekilde 50 ile 200 metre çaplarında daireler çizerek başlarlar. Uçuşları kesintisiz bir yükseliş içindedir. Filo en az 5 kuşdan oluşmalıdır. 30 dakika sonunda filo sinekte (bulutlarda) olacak bir yüksekliğe ulaşmış olmalıdır. Bu yüksekliğe iki saat içinde ulaşamazlarsa diskalifiye olurlar. Bu yükseklik kuşların kanat çırpışları görülemiyecek bir seviye çıktıklarında kabul görür. Gök yüzünde nokta gibi görünmelidirler. Filo, bu yükseklikte en az 5 saat kalmalıdır. Averaj uçuş 5 ile 7 saat arası sürebilir. İdeal hava şartları dahilinde filonun uçuş yüksekliği 800 ile 1500 metre arasında değişir. Bu yükseklikte kuşlar bulutların hizasında hatta üstünde uçup gözle görülemez hale gelebilirler. Bu görünmezlik 2.5 ile 5 saat arası devam edebilir. Bu zaman sonrasında filodaki kuşlar gruplar halinde veya hep beraber alçalmaya başlar. İniş hızlı bir şekilde olabileceği gibi yavaş yavaş veya belli seviyelere alçalarakda oluşabilir. Bu iniş genelde 15 dakika ile 2 saat arası bir zaman alır. Belli seviyelere alçalarak iniş filonun bir iniş seviyesi gösterdikten sonra bir süre bu seviyede uçması ve daha sonra belli bir seviye daha iniş göstermesi şeklindedir.

Genç kuşlar ilk uçuş sezonlarında, iyi bir eğitimle, 3 ile 6 saat arası uçabilirler. 3 ile 4 yaş arası kuşlardan beklenilebilecek en iyi zamanlama 15 saat civarındadır. Yugoslavya'da bir çok Sırp Yüksek Uçucusu klübü yıllık kupa yarışları düzenler ve bu yarışlar sırasında sadece kuşların sinekte harcadığı zamanlamayı puanlar. Bu ırk üzerine ilk klüp 1910 yılında kurulmuştur.

Sırp Yüksek Uçucuları aynı zamanda güzellik yarışmalarında iki kategoride gösterilir; Spor ve standart. Spor kategorisinde kuşun uçuş zamanlaması puanların 80% ine, görünüşü ise 20% ye tabi tutulurken, standart kategorisinde puanların 100% ü görünüş üzerinedir.


Bu ırkın en önemli özellikleri:
Yüksek uçuş, uzun zaman havada kalma, grup olarak daireler şeklinde uçumak ve genel görünüştür.
Geldiği Ülke:
Sırbistan ve Yugoslavya.
Genel Görünüş:
Orta küçüklükte, sıkı yapılı, düz ve dik bir göğüs yapısına sahip. Her zaman uçuşa hazır bir görünümü olmalı.
Kafa:
Uzun ve dar bir yapının yanında üst kısmı düz bir yapıya sahiptir. Alın gagaya düzgün bir açıyla girer. Tepenin her kısmı aynı yükseklikte ve kafanın hafifce üstünde görünecek kadar uzun olmalıdır.
Gaga:
Orta uzunlukta, aşağı doğru meyilli ve kıvrık. Burunüstü alınla aynı açıda ve kuşun rengine göre renklenmiş olmalıdır. Koyu kuşlarda renkli, ötekilerinde kemik rengidir.
Vücut:
Kısa ve sağlam bir yapıya sahip olmalı. Sıkı ve kaslı olmalı. Yerden yüksekliği kısa olmalı. Sıkı bir tüy yapısına sahip olmalı.
Gözler:
İnci gözlü ve bebeği olabildikçe küçük olmalıdır. Gözler kafatasının orta kısmının hemen önünde dengeli bir şekilde bulunmalıdır.
Boyun:
Sıkı ve sağlam bir yapıya sahip olmalıdır. Kafadan gövdeye doğru hafifce bir genişleme göstermelidir. Gövdeyle orantılı olmalıdır.
Kuyruk:
Kısa ve sıkı 12-14 tüyden oluşmalı. Yere yakın taşınmalı.
Kanatlar:
Uzun ve kuyruk tüylerinin sonuna yetişecek şekilde olan tüyler, kuvvetli bir yapıya sahip olmalı. Kuyruk üstünde taşınmalı. Tüyler geniş ve bir birinin üstüne binecek şekilde olmalı.
Ağırlık:
170 ile 250 gr. arası.
Bacaklar ve Ayaklar:
Paçasızdır ve bacaklar kırmızı renk olmalıdır.
Renk ve renk dağılımları:
Bütün renk ve renk dağılımları makbuldür.
Kusurlar:
Paça görülmesi. Yuvarlak kafa yapısı. Uzun veya sıska vücut yapısı. Yüksek yapı. Çok iri vücut yapısı. İnci rengi dışında göz rengi (beyaz ve akbaşlarda kara göz geçerlidir). Başka ırklarla kırılmış olmanın her hangi bir belirtisi.

KISA TARİH: Sırp yüksek uçucusunun geçmişi yeterli şekilde araştırılmamıştır. Orta çağlarda Türk'lerin Sırbistan'a getirdiği güvercinlerin Yunan ve Macar ırklarına kırılmasıyla elde edildiği ırkın eski tarihi bilgisidir. Fakat, Sırp Yüksek Uçucusunun tarihini araştırırken, Jovan Martinivoiç müthiş bir bilgiye rastlamıştır; Sırp yüksek uçucularının atası illirian güvercinidir (Columba İlliyrica).

Babilon İmparatorluğunun sona ermesinin ardından bir grup kabileler Anadolu ve Trakya yoluyla Balkanlara gelmişlerdir. Yunanlı ve Romalı lardan oluşan bu grup sonradan İllirian'lar adını almıştır. İllirian'lar bu bölgeye gelirken beraberlerinde Babilon'un kutsal ırkınıda getirmişlerdir. İllirian devleti bayağı büyüktü; Batıda Adriyatik sahilleri, kuzeyde bu günün Slovakya'sı ve Hırvatistan'ı, doğuda Danube ırmağı ve batıda Moldova, güneyde de Kosova, sınırlarını oluşturuyordu. 6. yüzyılda güney Sırpları bu bölgeye göç etti ve bu parlak, canlı tüylü ırka büyük ilgi gösterdi. 13. ve 14. yüzyılda İllian güvercini "Archangel ırkı" olarak Sırp manastırlarında yetiştirildi.

1389'da gelen Osmalı ordusu Sırp ordusuna ağır kayıplar verdirmiştir. Bunun takibi olarak bütün Sırbistan Osmanlı eline geçmiş ve bir çok Sırp kuzeye göç etmek zorunda kalmıştır. Bu göç sırasında Sırplar Archangel ırkını kuzey ülkelerine götürmüş ve oralarda yayılmasını sağlamıştır. Sırbistan'ı ellerinde tuttukları süre içinde Türkler, çoğu taklacı olan (tepesiz), bir çok güvercin ırkını buraya getirmişlerdir. İllian güvercininin bu ırklarla kırılması sonucu Sırp yüksek uçucusunun oluşumu başlamıştır. O zamanlarda bu kuşlar genellikle Belgrad, Nis, Smederevo ve Krusevak gibi şehirlerde tutulmuşlar. Türkler bu ırkıda kendilerine mal etmiş ve adını "faslıje" veya "tafesi" (tepeli demektir) olarak koymuşlardır.

Sırp yüksek uçucusunun yaratılışı sırasında yetiştiriciler daireler çizerek yüksek ve uzun süre uçan bir ırk yaratmaya çalışmışlardır. Uçuş sırasında takla atan bütün kuşlar bu ırktan çıkarılmıştır. Bu işlem sırasında yetiştiriciler kuşların dış görünüşüne önem vermemiştir. Bu nedenle her renkte ve renk karışımında kuşlar üretmişlerdir. Bunun yanında ırkın bir çok varyeteside mevcuttu. Bütün bunlar uzun süre ırkın bir standardının yazılmasını olanaksız kıldı.

Irkın ilk standardı 1972 basılmıştır. 1973'de Sırp Yüksek Uçucuları Sombor Uluslar Arası Güvercin Show'unda gösterilmişlerdir.
Günümüzün Sırp Yüksek Uçucusu, vücut, kafa ve tepe yapısı olarak Archangel ırkını andırmaktadır. Özellikle koyu bronz renklileri.
Bu kısa tarih bilgisi Josip Pekanoviç tarafından yazılan "Golubovi Letaci" (Uçucu Güvercinler) kitabından tercüme edilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://guvercin-forum2009.yetkinforum.com
 
SIRP YÜKSEK UÇUCUSU
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» SIRP YÜKSEK UÇUCUSU
» VAN YÜKSEK UÇUCUSU
» sırp yüksek uçucu güvercinleri
» iran yüksek ucucuları
» Danziger yüksek uçucu

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güvercin forum 2009 :: Güvercin Forum :: :::::::Yarış güvercinleri:::::::::::::::: :: Filo güvercinleri-
Buraya geçin: