RENK MAMALARI
Kanaryaların tüylerinde kırmızı, koyu sari, tarçıni, portakal, kula gibi renkleri suni bir şekilde tatbik etmek için hususi bir mama verilmesi gerekir.
Yabani kanaryaların koyu yeşil renkleri; gerek Mendelizm nazariyesine uygun ve çiftleşme yolu ile irsi olarak ve gerekse evcil kanaryaların bilhassa gıda rejimlerinin tesiri ile açılmış, tabii renk ve şekil değişiklikleri meydana gelmiştin.
Bazı renk meraklılarının gayret ve çalışmaları ile bulunan muhtelif mama ve boya formülleri ile renk değişimi, suni fakat uzun bir süre devam edebilecek şeklide olmuştur. Böyle bir renk değişimi ancak iki tüy dökümü arasındaki süre devam edip daimi değildir. Parlak kırmızı veya turuncu renkler elde etmek için kullanılacak madde şu şekilde hazırlanmıştır. Daha önceki konularda tarifi yapılan bisküvi karışımı yumurta mamasına 3 -5 damla zeytin yağı veya bir cay kaşığı tereyağı karıştırılır. Elde edilen miktar hamurun içerisine ince makineden çekilerek ezilmiş kırmızı renkli taze kayın biberi (Kambiba biberi) den bir çay kaşığı. ilâve edilerek mamalığına konulur. Bu biberler sivri ve domates şeklinde, lezzeti tatlı, tazesi parlak kırmızı renkli olup memleketimizin bilhassa İzmit, Bursa ve İskenderun havalisinde yetiştirilen ve nefis yemek salçası yapılan vitamince zengin. faydalı bir besindir. Fazla miktarda verilmedikçe kuşların karaciğerlerini bozmaz. Renk mamasını Kasım ayından itibaren vermeğe başlamalıdır. Her gün ufak bir mamalığa bu renk mamasından her kuşa bir kahve kaşığı miktarınca konulmalıdır. renk maması tatbik edilirken haftada 1 -2 defa keten, kenevir, beyaz darıyı fazlaca vermek, yeşillik ve meyvelerini ihmal etmemek gerekir.Renk mamasına dişilerin yumurtlama devresinde ve yavrular 6 - 7 haftalık oluncaya kadar ara vermemeli. Ondan sonra yavrular dahil ana ve babaya renk mamasını vermeğe devam etmelidir tüy dökümü sırasında miktar arttırılabilir. tüy dökümünden çıktıktan sonra ertesi tüy dökümüne kadar renk mamasına ara vermelidir.
Bisküvi maması yerine biraz yağ, yumurta, şeker ve mısır unu ile yapılan mısır ekmeği iyice kurutulur. Ve sonra öğütülerek toz haline getirilir. Buna sekizde bir oranında kayın biberi karıştırılarak kuşlara verilir. Kanaryalar bunu iştaha ile yerler. Renk değişikliği için boya kullanmak veya mamasına kırmızı acı toz biberinden koymak kanaryanın çok hassas karaciğerlerini çabuk bozar, hastalanır ve hattâ ölümüne sebep olur.
Yine ayni maksatça “Nacareco” adındaki bir muhteva kullanılır. “Cantsaxanthine” adındaki Alman müstahzarı tarin kuşunun kırmızı boyasıdır. Sari tüyleri bir buçuk misli koyulaştırarak portakal rengini temin eder. “La Rubis” müstahzarı da ayni vazifeyi görür.