SIĞIRCILIĞIN GENEL DURUMU
Sığırlardan ürün olarak elde edilen et ve sütten insan gıdası,
derisinden giyim sanayiinde, boynuzlarından süs eşyası yapımında, diğer
bazı ürünlerinden ise gıda, yem ve ilaç sanayiinde istifade
edilmektedir.
Ülkemizde sığır sayısı fazla olmasına rağmen hayvan başına elde edilen
ürün miktarı oldukça azdır. Yani sığırlarımız az süt, az et veriyorlar.
Bu verimleri yükseltmek için sığır ırklarımızın iyileştirilmesi, bilgi
ve tekniğe uygun hayvan yetiştiriciliği yapılması gerekmektedir. Bu iş
aynı zamanda bize kâr getirir ve emeğimiz boşa gitmez.
SIĞIRLAR BİRİNCİ SIRADA
İnsanların sağlıklı olması ve dengeli beslenebilmesi için ihtiyaç
duyulan ***** besin maddelerinden biriside proteinlerdir. Proteinli
besin maddeleri arasında süt ve sütten elde edilen yağ, peynir, yoğurt
ve kaymak bulunmaktadır.
Ülkemizde üretilen sütü sığır, koyun, keçi ve mandadan elde ediyoruz.
Bir yılda yaklaşık 11 milyon ton süt üretiyoruz. Bunun 9 - 10 milyon
tonu sığırlardan sağılıyor. Yani süt üretiminde sığırlar birinci sırada
yer alıyor. Toplam 11 - 12 milyon baş olan sığırlarımızdan yaklaşık 5 -
6 milyon başı sağılmaktadır.
Toplam 900.000 ton civarında olan kırmızı et üretimimizin yaklaşık
460.000 tonu yine sığırlardan elde edilmektedir. Süt üretiminde olduğu
gibi et üretiminde de sığırlar birinci sıradadır.
ISLAH ÇALIŞMALARI
Mevcut yerli ırklarımıza ne kadar iyi bakılsa da,ne kadar iyi beslense
de verimleri belli bir yere kadar çıkabilir. Ondan öteye verim almak
mümkün olmaz. Çünkü hayvanların ırkı buna müsait değildir. Bunun için,
hayvanların ırkını ıslah etmek gerekir. Örneğin, düşük verimli
dişilerle yüksek verimli erkeklerden yavru alınırsa, bu yavrular anaya
göre daha yüksek verimli olur.
Hayvanlarımızın verim düzeylerini artırmak için yapılan ıslah
çalışmaları iki şekilde yürütülüyor: Birincisi tabii ve suni tohumlama,
ikincisi damızlık hayvan ithali. Bu şekilde kültür ırkı sığır sayımız
artıyor, yerli sığırlarımız kültür ırkları ile melezlenerek verimli
sığırlarımızın sayısı artıyor. Günümüzde mevcut sığırlarımızın yarısına
yakını kültür ırkı ve melez hayvanlardan oluşuyor.
TABİİ VE SUNİ TOHUMLAMA
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uzun yıllardan beri tabii ve suni
tohumlama çalışmaları yürütülmektedir. Bu sayede yerli ırklarımız geniş
ölçüde melezlenmektedir. Suni tohumlama için ulaşılmayan yerlerde tabii
tohumlama uygulaması yapılmaktadır.
HAYVAN İTHALİ
Sütçülük yönünde çalışan işletmeler kısa sürede fazla süt üretimine
geçmek için ithal süt ineğini tercih ediyorlar. 1987 yılından bu yana
Amerika ve Avrupa'dan gebe düveler ithal edilip, yetiştiricilere
dağıtılmıştır.
İthal ineklerin verimli ve kârlı olabilmesi için ırkların uygun
bölgelere yerleştirilmesi gerekir. Çok dikkatli, titiz bir bakım ve
verim özelliklerine göre beslenmek isterler. Yemlerinin kaliteli
olması, ahırların modern, aydınlık, havadar ve çok temiz olması
lazımdır. Sağlık kontrolleri devamlı yapılmalı, aşılar ihmal
edilmemeli, en ufak bir hastalanma belirtisinde hemen veteriner hekime
başvurulmalıdır.
BAŞARILI BİR SIĞIR ISLAHI İÇİN
1. Yüksek verimli damızlıklar temin edilmelidir.
2. Suni ve tabii tohumlama bilinçli olarak yaptırılmalıdır.
3. Soy kütüğü kayıtları tutulmalı, bunlar dikkatle takip edilmelidir.
Hayvanların soy kütüğü, verim özellikleri, aşılama ve ilaçlama gibi
kayıtları ciddiyetle tutulmalı ve istenilen düzeyde olmayan hayvanlar
konu uzmanı zooteknist ziraat mühendisi veya veteriner hekim
denetiminde sürüden ayıklanmalıdır.
4. Gerektiğinde detaylı bilgiler konu uzmanlarından öğrenilmelidir.
DEVLET - ÇİFTÇİ İŞBİRLİĞİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı elemanlarının çiftçileri ziyaretleri
sırasında hayvancılık ile ilgili sorunlarınızı kendilerine iletiniz.
Sığırcılığımızın geliştirilmesi için üniversitelerde, araştırma
enstitülerinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bunları öğrenmeye,
faydalanmaya çalışınız.
Sığırcılık ile ilgili üretim yapmak ve geliştirmek isteyen
çiftçilerimiz, bu konuda İllerde Tarım İl Müdürlükleri, İlçelerde Tarım
İlçe Müdürlüklerine başvurarak teknik bilgi ve destek talep edebilirler