Gebe hayvanlarda hayvanın kuruya çıktığı dönemde çok dikkat edilmesi
gerekmektedir. Gebeliğin son bir haftasında karbonhidratlarla beslenme
yapılmalı yemler vitamin A bakımından zengin olmalıdır. Gebe hayvanlara
karbonhidratça fakir yemler verilmemelidir. Aksi takdirde kandaki şeker
miktarı düşmektedir.
Gebe
ineklere şişkinlik yapan yemler, küflü yem, kepek, küspe
verilmemelidir. Bu yemler yavru atmaya sebep olurlar. Gebe hayvanlara
soğuk yem ve soğuk su verilmemelidir. İçecekleri suyun ısısı 18 °C
olmalıdır. Isı 18 °C üzerine çıkarsa hayvan fazlaca su tüketir ve
şişkinlik yapar, hayvan yem yiyemez.
Merada otlatma yapılacaksa, otlatma saat 14.00 de ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.
Gebe
hayvanlara doğumdan bir hafta önce üç kg kadar kesif yem vermeye
başlamalıyız. Doğumdan sonra ise kesif yem miktarı dereceli olarak üç
günde bir kg arttırılmalıdır.
Kuruya
çıkarma gebe hayvanlardan doğumdan 1,5-2 ay önce olmaktadır. Kuruya
çıkarılmadan iki üç gün önce kesif yem kesilmelidir veya 1,5-2,5 kg’
dan fazla kesif yem kullanmak gereksizdir. Böylece süt verimi azalacak
ve kuruya çıkarma kolaylaşacaktır. Ayrıca yine bu dönemde ; aşırı
ölçüde kuru ot, yonca ve silaj (7-8 kg’ dan fazlası) kullanmak iyi
değildir. Vitamin ilaveleri de yararlı olacaktır. Göz önünde tutulması
gereken diğer bir nokta ise Kalsiyum ve fosfor miktarı ve dengesidir.