Orta Anadolu bölgesinin hakim yerli ırkıdır. Türkiye yerli sığırları
arasında yayılma alanı en geniş ve sayısı en fazla olanıdır. Yayılma
alanı içinde toprak ve iklim bakımından farklı çeşitli alt bölgeler
vardır. Bunun doğal sonucu olarak da Orta Anadolu bölgesinde
yetiştirilen Yerli Karaların tümü aynı özelliklere sahip değildir. Söz
gelimi Ankara ve Çankırı’da yetiştirilen Yerli Karalar İçbatı
Anadoludakiler’den daha küçük cüsselidirler.
Yerli
Karaların en belirleyici özelliği küçük yapılı ve tırnak dahil tamamen
siyah olmalarıdır. Dar ve uzun bir başa sahip olan bu ırkta boynuzlar
kısa, ince ve öne yöneliktir. Uzun yıllar yetersiz koşullarda yaşayan
bu ırk oldukça dayanıklıdır. Irkta cidago yüksekliği 100-110 cm
civarındadır. Besleme koşullarına bağlı olarak canlı ağırlık 200-300 kg
arasında değişir.
Bu
ırkın süt verimi ortaya koyma amacına yönelik çalışmalar oldukça
eskidir. Bu çalışmalarda elde edilen değerler köy koşullarında 400-500
kg kadardır. Fakat bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve
damızlık seçimiyle bir laktasyondaki süt verimleri ortalama 800-900
kg’ye çıkarılabilmiş, hatta bazı küçük gruplardan bir laktasyonda 1800
kg süt elde edilebilmiştir.
Günümüz
koşullarında ortalama 750 kg civarında süt verimi olduğu kabul edilen
bu ırkın beside günlük canlı ağırlık artışı da, 600-700 gr dır.